Zatvorena birališta u Meksiku: Odsječena glava, desetine političara ubijeno tokom glasanja

Prve prognoze sugerišu da je stranka Lopeza Obradora na putu da izgubi dvotrećinsku većinu u donjem domu Kongresa koji je želeo da nastavi program reformi koji naziva „Četvrtom transformacijom“, ali da će možda i dalje dobiti apsolutnu većinu zajedno sa saveznicima

8185 pregleda 7 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U Meksiku su zatvorena birališta na izborima za donji dom parlamenta, a preliminarni rezultati sugerišu da će vladajuća stranka Morena i njeni saveznici vladajućeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora osvojiti smanjenu većinu u Kongresu.

Izborima je prethodila jedna od najkrvavijih kampanja u zemlji u novijoj istoriji, a desetine političara ubijeno je tokom glasanja.

U nedjelju je odsječena glava ubačena na jedno biračko mjesto i ubijeno petoro izbornih radnika, prenosi BBC.

Prve prognoze sugerišu da je stranka Lopeza Obradora na putu da izgubi dvotrećinsku većinu u donjem domu Kongresa koji je želeo da nastavi program reformi koji naziva „Četvrtom transformacijom“, ali da će možda i dalje dobiti apsolutnu većinu zajedno sa saveznicima.

Oko 51 odsto od, koliko je procijenjeno, 93,5 miliona birača sa pravom glasa izašlo je na izbore.

Izbori se posmatraju kao referendum o ljevičarskoj vladavini 67-godišnjeg Lopeza Obradora, koji je na polovini šestogodišnjeg mandata.

Uprkos tome što je zadržao visoku ocjenu odobravanja, Lopez Obrador suočio se sa sve većim kritikama zbog svog rukovanja pandemijom Kovid-19 i neuspjeha u borbi protiv narko kartela.

U Meksiku pronađeno 59 tijela u tajnim grobnicama

Glavne opozicione stranke u Meksiku formirale su izborni i zakonodavni savez i nastoje da sruše vladinu dominaciju u zakonodavnom tijelu.

Nasilje je trajalo i na dan glasanja.

Pet osoba koje su radile u izbornom procesu ubijeno je u državi Čiapas. U državi Meksiko neko je ubacio neaktiviranu granatu na biračko mjesto.

U pograničnom gradu Tijuani muškarac je bacio odsječenu glavu na biračko mjesto, a u blizini su pronađene plastične kese napunjene djelovima tela, saopštile su lokalne vlasti.

Na drugim mjestima, video snimci su prikazivali aktiviste kako napadaju biračka mjesta, a glasanje je na pojedinim mjestima moralo biti obustavljeno.

Bonus video: