SAD i Australija "upale" u aplikaciju međunarodnih kriminalaca, stotine uhapšenih

Uhvaćeni su osumnjičeni u Australiji, Aziji, Južnoj Americi i na Bliskom istoku uključeni u međunarodnu trgovinu narkoticima

3456 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američke i australijske vlasti upale su u aplikaciju koju kriminalci koriste za čitanje miliona šifrovanih poruka, što je omogućilo stotine hapšenja osumnjičenih za organizovani kriminal u 18 zemalja, rekli su australijaski zvaničnici.

U Operaciji "Ajronsajd" (Ironside) australijske policije i američkog federalnog istražnog biroa (FBI) uhvaćeni su osumnjičeni u Australiji, Aziji, Južnoj Americi i na Bliskom istoku uključeni u međunarodnu trgovinu narkoticima, rekli su zvaničnici.

Australijski premijer Skot Morison rekao je da je operacija "zadala težak udarac organizovanom kriminalu - ne samo u ovoj zemlji već i onom koji će odjeknuti u mrežama organizovanog kriminala širom svijeta".

"Ovo je prekretnica u australijskoj istoriji sprovođenja zakona", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Povjerenik australijske savezne policije Ris Keršo rekao je da su u policijskim racijama u 18 zemalja uhapšene stotine osumnjičenih. Europol i FBI rekli su na društvenim mrežama da će održati pres konferencije kasnije tokom dana, prenosi Hina.

Australija je saopštila da je uhapsila 224 osobe, uključujući članove zabranjenih motociklističkih bandi, a Novi Zeland rekao je da je priveo 35 osoba. U operaciji, koju su australijska policija i FBI pripremali od 2018. godine, zvaničnici u Sjedinjenim Državama preuzeli su kontrolu nad aplikacijom za razmjenu poruka ANOM, kojom se koriste mreže organizovanog kriminala.

Nakon što je osoba koja pripada australijskom podzemlju počela da dijeli prilagođene telefone koji sadrže aplikaciju svojim saradnicima kao sigurno sredstvo za komunikaciju, policija je mogla nadzirati njihove poruke. Bande su vjerovale da je sistem siguran jer telefoni nisu imali druge mogućnosti, nisu učitane funkcije glasa ili kamere, a aplikacija je šifrirana.

"Droga, nasilje, ubijanje nevinih ljudi..."

"Bili smo u zadnjim džepovima organizovanog kriminala. Sve o čemu razgovaraju su droga, nasilje, međusobni napadi, nevini ljudi koji će biti ubijeni...", rekao je Keršo na istom brifingu za medije. Izvršavajući u Australiji najveći broj naloga za potragu u jednom danu, policija je juče zaplijenila 104 komada vatrenog oružja, kao i gotovo 34.9 miliona američkih dolara u gotovini.

Podignuto je ukupno 525 optužbi, ali vlasti očekuju da će biti podignuto još tokom sljedećih nedjelja.

Bonus video: