Bajden: Istorijska presuda Mladiću, nadam se da će je lideri u regionu poštovati

„Ne možemo da izbrišemo tragediju njihove smrti, ali se nadam da današnja presuda nudi neku utjehu svima koji su u žalosti“, zaključuje se u saopštenju američkog predsjednika.

14313 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pozdravio je danas odluku žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove da potvrdi prvostepenu presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, kao "istorijsku presudu koja pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine", uz nadu da će je poštovati i lideri u regionu.

„Ta istorijska presuda pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine. Time se takođe potvrđuje naša zajednička riješenost da se spriječe buduća zvjerstva bile gdje u svijetu“, poručio je Bajden u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

On je podsjetio je da je prije gotovo 26 godina, „Mladić naredio nasumično pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka“, da je komandovao „brutalnom dugogodišnjom opsadom Sarajeva i da je bio odgovoran za mnoge druge zločine“.

„Sjedinjene Države su pomogle u predvođenju međunarodnih napora da se okonačaju zvjerstva u Bosni i Hercegovini, da se privedu pravdi oni koji su tamo i u drugim djelovima bivše Jugoslavije počinili zločine i da se uspostavi trajni mir u toj zemlji i širem regionu“, naglasio je Bajden.

Takođe je izrazio zahvalnost Amerike na „neumornom radu tribunala Ujedinjenih nacija tokom posljednje dvije decenije na slučajevima povezanim sa sukobom na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila današnju presudu“.

„Pravda i pomirenje su osnova budućeg mira i stabilnosti i današnja odluka je takođe važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i potvrditi njenu važnost za vladavinu prava. Moje misli su uz porodice mnogih žrtava Mladićevih zvjerstava“, istakao je Bajden.

„Ne možemo da izbrišemo tragediju njihove smrti, ali se nadam da današnja presuda nudi neku utjehu svima koji su u žalosti“, zaključuje se u saopštenju američkog predsjednika.

Bonus video: