"Samit G7 je za Bajdena prvi samit u svojstvu predsjednika SAD"

Njemačka kancelarka pozdravila novi elan dolaskom Bajdena na vlast

Merkel se sastala sa Bajdenom na marginama samita G7, a američki predsjednik je njemačku kancelarku pozvao u Bijelu kuću 15. jula

2735 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters

Dolazak Džozefa Bajdena na vlast u SAD donio je "novi elan" u rad Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G7, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel posljednjeg dana samita lidera te grupe u Velikoj Britaniji.

"Izbor Bajdena za predsjednika SAD ne znači da više nemamo problema u svijetu, ali možemo da radimo sa novim podsticajem da bismo ih riješili", rekla je njemačka kancelarka novinarima.

Angela Merkel je imala veoma teške odnose sa Bajdenovim prethodnikom Donaldom Trampom jer je bio skeptičan prema multilateralnim forumima poput G7.

Njemačka kancelarka je ocijenila kao veoma dobro što su na samitu donijete neke konkretne odluke kao što su aktivnosti protiv epidemije koronavirusa i klimatskih promjena.

Merkel se sastala sa Bajdenom na marginama samita G7, a američki predsjednik je njemačku kancelarku pozvao u Bijelu kuću 15. jula.

Samit G7 je za Bajdena prvi samit u svojstvu predsjednika SAD, ali je poslednji za Angelu Merkel kao kancelarku Njemačke, pošto planira da se povuče poslije parlamentarnih izbora zakazanih krajem septembra.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija. Ove godine tom grupom predsedava Velika Britanija.

Preporučujemo za Vas