predsjednik sad nakon samita g7

Bajden: Amerika se vratila da predvodi svijet

Bajden, koji je na osmodnevnoj turneji, tokom koje će boraviti u tri zemlje, rekao je da je trodnevni samit G7 bio "izuzetno produktivan i ispunjen saradnjom" i dodao da je njegov angažman dočekan sa "istinskim entuzijazmom"

4667 pregleda 16 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da su se SAD vratile na svjetsku scenu i da preuzimaju vodeću ulogu, uz države koje dijele njihove vrijednosti.

"Amerika se vratila da predvodi svijet, uz države koje dijele naše najdublje vrijednosti. Mislim da smo postigli napredak u obnavljanju američkog kredibiliteta među našim najbližim prijateljima", rekao je Bajden na kraju samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) na jugoistoku Engleske.

Bajden, koji je na osmodnevnoj turneji, tokom koje će boraviti u tri zemlje, rekao je da je trodnevni samit G7 bio "izuzetno produktivan i ispunjen saradnjom" i dodao da je njegov angažman dočekan sa "istinskim entuzijazmom".

Američki predsjednik je poslije samita otišao na sastanak sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom i postao 13. predsjednik SAD koji se sreo sa njom.

Bajden je na samitu ostavio trag objavom da će podijeliti siromašnim zemljama 500 miliona vakcina protiv kovida-19 i pozvao bogate saveznike da učine isto.

Lideri članica G7 danas su potvrdili da će naredne godine donirati više od milijardu doza siromašnim zemljama.

Bajden je učešće na samitu iskoristio za povezivanje sa novom generacijom lidera nekih od najmoćnijih zemalja svijeta i za zbližavanje saveznika u borbi protiv pandemije koronavirusa i ponašanja Kine u oblasti trgovine i rada.

On je pozvao na uvođenje minimalnog poreza za korporacije od 15 odsto na globalnom nivou, što su drugi lideri prihvatili.

Bajden se na samitu prvi put sreo sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a dva lidera su se ponašala kao da su stari prijatelji.

Makron je rekao da sada radi sa američkim predsjednikom "spremnim na saradnju", što je bila kritika na račun Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Većina evropskih saveznika SAD bila je nezadovoljna Trampovom izolacionističkom politikom, oličenom u pristupu "Prvo Amerika", zbog čega je Bajden imao zadatak da uvjeri skeptike da administracija njegovog prethodnika predstavlja izuzetak.

Bajden iz Velike Britanije odlazi u Brisel, gdje će se sastati sa liderima EU i NATO-a, a potom ide u Ženevu, na samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, zakazan za srijedu.

Preporučujemo za Vas