pred marš desničara

Sukob pored granice s Gazom, izraelske snage ranile Palestinca: Napetost u Jerusalimu raste

Tokom marša, ultrancionalisti mašu plavo-bijelim izraelskim zastavama slaveći osvajanje istočnog Jeruaslima u Šestodnevnom ratu 1967. godine

4862 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Jerusalima, Foto: Reuters
Detalj iz Jerusalima, Foto: Reuters

Izraelske snage su se danas sukobile s malom grupom palestinskih demonstranata kraj granice pojasa Gaze i ranile jednog Palestinca dok raste napetost pred planirani marš izraelskih desničara večeras u Jerusalimu.

Napetost raste pred kontroverzni takozvani "Marš zastava" jer postoji opasnost da ponovo nastane napetost i izbije sukob sa Palestincima i u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, te duž granice s Gazom.

Tokom marša, ultrancionalisti mašu plavo-bijelim izraelskim zastavama slaveći osvajanje istočnog Jeruaslima u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom, zaprijetio je ispaljivanjem raketa na Izrael ako se marš održi.

Međutim, palestinski izvori su izjavili za izraelske medije da će se Hamas uzdržati od raketiranja i ograničiti se na proteste duž granice, uključujući puštanje balona sa zapaljivim materijalom kako bi se izazvali požari na izraelskim poljima.

Tri požara su danas već izbila u tom području, a sumnja se da su ih izazvale eksplozivne naprave bačene iz Gaze, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je poslije upozorenja Hamasa razmjestila dodatne baterije sistema za protivraketnu odbranu "Gvozdena kupola".

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Aviva Kohavi je sinoć ocijenio da je situacija osjetljiva zbog planiranog marša.

Zamjenik portparola UN Farhan Hak apelovao je na sve strane da izbjegnu provokacije da bi se učvrstio prekid vatre kojim je okončan nedavni rat u Gazi, u kome je poginulo više od 250 Palestinaca i 13 ljudi u Izraelu.

Palestinci marš kroz muslimanski kvart u Starom gradu u Jerusalimu smatraju provokacijom i Hamas je pozvao Palestince da mu se suprotstave.

Marš se priređuje svake godine u maju, a ove godine je počeo 10. maja, usred nereda i sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata u Jerusalimu.

Ekstremisti iz Gaze su ispalili rakete čime je počeo četvrti rat Hamasa i izraelske vojske koji je trajao 11 dana.

Mansur Abas, vođa male partije izraelskih Arapa, prve koja je ikada ušla u izraelsku vladajuću koaliciju, rekao je da se protivi svakoj provokaciji", prenio je Asošiejted pres.

Nova Vlada Izrael koja je položila zakletvu u nedjelju, sinoć je odobrila marš, a policija dozvolila da učesnici marša prođu kraj Kapije Damask na Starom gradu, ali izraelski mediji navode da povorka neće ući u muslimanski kvart.

I 10. maja putanja marša je bila promijenjena u posljednjem trenutku, ali su ga Palestinci uprkos tome doživjeli kao proslavu kontrole Izraela nad dijelom grada gdje bi oni da osnuju glavni grad svoje buduće države, dok izraelski lideri smatraju čitav Jerusalim svojom vječnom prijestonicom.

Preporučujemo za Vas