Kim: Sjeverna Koreja se suočava sa napetom situacijom sa hranom

Kim je na sastanku Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije rekao da se ekonomska situacija popravila sa povećanjem industrijske proizvodnje za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, javila je agencija KCNA

5392 pregleda 2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un priznao je da se zemlja suočava sa "napetom situacijom sa hranom", prenijeli su danas tamošnji državni mediji.

Sjeverna Koreja, u kojoj je teška ekonomska situacija zbog međunarodnih sankcija uvedenih zbog njenog vojnog programa, odavno se suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane.

Na privredu je uticala i epidemija koronavirusa kao i vremenske neprilike, tajfuni i poplave.

Kim je na sastanku Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije rekao da se ekonomska situacija popravila sa povećanjem industrijske proizvodnje za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, javila je agencija KCNA.

Međutim, lider Sjeverne Koreje je priznao da zemlja nailazi na "niz poteškoća" zbog mnogih "izazova" koje treba premostiti.

"Situacija sa hranom je sada napeta, jer poljoprivredni sektor nije mogao da ispuni svoj cilj proizvodnje žitarica zbog štete koju su prošle godine nanijeli tajfuni", rekao je Kim.

Tokom ljeta 2020. godine, nekoliko hiljada domova i obradivog zemljišta uništeno je u tajfunima praćenim poplavama.

Kim je pozvao na mjere za smanjivanje posljedica tih prirodnih katastrofa, rekavši da je obezbedjivanje "dobre žetve glavni prioritet".

Bonus video: