"poštujemo pravne norme"

Putin: Vašington ne treba da brine o ruskoj militarizaciji Arktika

Ruski predsjednik je odredio region Arktika kao strateški prioritet i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i vađenje rude, što je dovelo do rasta tenzija sa drugim zemljama u regionu

2707 pregleda 5 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je uvjeravanja danas da SAD ne treba da se brinu o ruskoj militarizaciji Arktika, strateške oblasti prema kojoj Rusija ne krije svoje ambicije.

"Američka zabrinutost o militarizaciji nema nikakve osnove", rekao je Putin novinarima poslije sastanka sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom u Ženevi, i dodao da je uvjeren da dvije strane treba u toj oblasti da sarađuju.

Putin i Bajden održali su danas svoj prvi sastanak u Ženevi u nastojanju da smire jake tenzije između dvije zemlje. Putin je rekao da je sastanak bio "konstruktivan".

Putin je rekao da Rusija nije uradila ništa novo u regionu Arktika već da samo obnavlja uništenu infrastrukturu poslije raspada SSSR-a.

Ruski predsjednik je odredio region Arktika kao strateški prioritet i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i vađenje rude, što je dovelo do rasta tenzija sa drugim zemljama u regionu.

On je dao uvjeravanja danas da Rusija namjerava u potpunosti da poštuje međunarodne pravne norme na Arktiku.

Klimatske promjene su doprinijele da Arktik postane pristupačniji, i pojačala se konkurencija za prirodne resurse u tom regionu i za njegove plovne puteve, posebno između SAD i Rusije ali takođe i Kine.

Moskva je pojačala svoje vojno prisustvo i ponovo otvorila i modernizovala više baza napuštenih od sovjetske ere i rasporedila svoj najnoviji protivvazdušni sistem S-400.

Rusija je zainteresovana za korišćenje sjeveroistočne pomorske rute koja ide pored sjevera Rusije i pristupačnija je kako se smanjuju periodi kada je ta oblast potpuno blokirana ledom.

"Spremni smo da pomognemo svim kompanijama u razvoju sjeverne pomorske rute", rekao je Putin.