"nije bilo ubijenih ni ranjenih"

Izrael izveo napade iz vazduha na pojas Gaze

Vojska je saopštila da je borbeni avion pogodio "vojna postrojenja i mjesto odakle se ispaljuju rakete" kasno sinoć u odgovoru na balone sa zapaljivim materijalom

3248 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Izrael je kasno sinoć izveo napade iz vazduha na pojas Gaze, drugi put od uspostavljanja prekida vatre poslije jedanaestodnevnog rata u maju.

Izvještaja o mogućim žrtvama u tim udarima nije bilo, a izraelske vazduhoplovne snage su rano jutros nastavile napade ciljajući postrojenja Hamasa.

U izvještaju vojnih vlasti se dodaje da nije bilo ubijenih ni ranjenih.

Vojska je saopštila da je borbeni avion pogodio "vojna postrojenja i mjesto odakle se ispaljuju rakete" kasno sinoć u odgovoru na balone sa zapaljivim materijalom.

Uz to je upozoreno da se izraelske snage pripremaju za "razna scenarija, uključujući obnovu neprijateljstava".

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u naseljima pored granice Gaze poslije udara iz vazduha.Vojska je kasnije rekla da to nije bila posljedica raketiranja.

Snimak kamere za nadgledanje do koje je došao AP je pokazao da se u vazduh pucalo kako se čini i automatskog oružja, što se smatra mogućim pokušajem palestinskih ekstremista da obore izraelski avion.

Na drugom snimku se vidi kako se ispaljuju projektili iz Gaze ali nije bilo jasno koje vrste i gdje su pali.

Napetost je visoka otkako je prekidom vatre 21. maja okončan rat iako su se egipatski posrednici sastali sa zvaničnicima Izraela i Hamasa u pokušaju da učvrste neformalno primirje.

Izrael i Hamas su ratovali četiri puta i često su izbijali manji sukobi otkako je ta islamska ekstremistička organizacija preuzela kontrolu nad pojasom Gaze 2007, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Tada su Izrael i Egipat uveli parališuću blokadu nad Gazom gdje živi više od dva miliona stanovnika.

Ranije, u srijedu, Izrael je šok bombama i vodenim topovima rastjerivao palestinske demonstrante koji su se okupili ispred Kapije Damask na Starom gradu u Jerusalimu poprištu višenedjeljnih protesta i sukoba prije početka najnovijeg rata u Gazi.

Pošto su demonstranti otjerani počeli su da bacaju kamenice i flaše na ultraortodoksne Jevreje koji su tuda prolazili.

Demonstranti su pozvani da se okupe kraj Kapije Damask u odgovoru na marš ultranacionalista u utorak, na kojem su desetine Jevreja uzvikivale: "Smrt Arapima" i "Neka gori tvoje selo".

Policija je silom otjerala Palestince ispred kapije Damask i obezbijedila marš kojim se slavi osvajanje istočnog dijela Jerusalima u Šestodnevnom ratu 1967. godine.