upozorio hamas

Novi premijer Izraela: Strpljenje nam je isteklo, nećemo tolerisati nasilje

Izraelski lider je rekao da "neprijatelji Izraela moraju da razumiju pravila"

4269 pregleda 2 komentar(a)
Benet, Foto: Reuters
Benet, Foto: Reuters

Novi premijer Izraela Naftali Benet upozorio je danas palestinski Hamas da je izraelsko strpljenje isteklo i da više neće tolerisati nikakvo nasilje te ekstremističke organizacije koja vlada pojasom Gaze.

"Stanovnici pograničnih mjesta nisu građani drugog reda, oni zaslužuju da žive u miru i bezbjednosti", rekao je Benet, aludirajući na gradove, sela i kibuce blizu pojasa Gaze koji su prva meta prekograničnih napada Hamasa.

Izraelski lider je rekao i da "neprijatelji Izraela moraju da razumiju pravila".

"Nećemo toleristi nasilje, nećemo tolerisati sporadičnu vatru i nećemo tolerisati otpadnike", rekao je Benet u Jerusalimu, na državnoj ceremoniji za vojnike poginule 2014. godine u ratu u pojasu Gaze.

On je obećao da će učiniti sve što može da vrati posmrtne ostatke dva izraelska vojnika, poginula u tom 50-dnevnom ratu, i dvojicu Izraelaca koji su godinama zatočeni u pojasu Gaze.

Najnoviji 11-dnevni rat izraelske vojske i Hamasa okončan je prije mjesec dana. Međutim, izraelski borbeni avioni u četvrtak su izveli udare iz vazduha na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze u znak odmazde što su sa te palestinske teritorije tri dana zaredom lansirani baloni sa zapaljivim materijalom na jug Izraela.

Govoreći na istoj ceremoniji, ministar odbrane Izraela Beni Ganc, koji je za vrijeme rata 2014. godine bio načelnik Generalštaba, rekao je da je vrijeme da se ono što je vojska postigla tokom majskog sukoba pretvori u diplomatski dobitak, kako bi bilo osigurano da "više ne bude onoga što je bilo".

Izrael je navodno dao signal Hamasu da je spreman da obnovi neprijateljstva posle sukoba vođenog od 10. do 21. maja, pošto su ektremisti iz Gaze nastavili da povređuju suverenitet jevrejske države.

Razmjena vatre je nastavljena u vrijeme zastoja indirektnih pregovora Izraela i Hamasa o učvršćenju primirja i potencijalnoj razmjeni zatvorenika uz posredovanje Egipta, navode izraelski mediji.

Preporučujemo za Vas