Nuklearna centrala Bušer u Iranu privremeno ne radi zbog kvara

Bušer je luka u Persijskom zalivu i bliža je gradovima nekoliko susjednih zemalja nego što je Teheran. Izgrađena je u zoni sklonoj zemljotresima i zbog toga izaziva zabrinutost tih država

2900 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nuklearna elektrana Bušer na jugu Irana privremeno je zatvorena poslije tehničkog "kvara", saopštila je kasno sinoć Iranska organizacija za atomsku energiju.

"Poslije tehničkog kvara, postrojenje Bušer privremeno je prekinulo rad i centrala je isključena iz nacionalne električne mreže", navela je organizacija koja upravlja nuklearnom elektranom u zemlji, ali nije precizirala detalje kvara.

Dodaje se da će, poslije uklanjanja kvara, elektrana biti ponovo priključena na nacionalnu električnu mrežu.

Bušer je luka u Persijskom zalivu i bliža je gradovima nekoliko susjednih zemalja nego što je Teheran. Izgrađena je u zoni sklonoj zemljotresima i zbog toga izaziva zabrinutost tih država.

To područje je u aprilu pogodio zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihterovoj skali. U tom potresu je povrijeđeno pet osoba.

Postrojenje Bušer, sa reaktorom od 1.000 megavata, izgrađeno je uz pomoć Rusije.

Iran je dužan da pošalje Rusiji potrošene šipke sa gorivom iz reaktora, što je mjera sprječavanja širenja nuklearnog oružja. Vlasti su u martu najavile da bi elektrana mogla da obustavi rad, jer Iran ne može da nabavlja djelove i opremu za nju iz Rusije, zbog američkih sankcija uvedenih 2018. godine.

Elektrana Bušer se napaja uranijumom proizvedenim u Rusiji, a ne u Iranu, a njen rad nadgleda Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Bonus video: