Unesko hoće da uvrsti koralni greben kod Australije u ugrožene lokacije svjetske baštine

Koralni greben koji se proteže 2.300 kilometara, kod sjeveroistočne obale Australije, dobio je status lokacije svjetske baštine 1981. zbog svog "ogromnog naučnog i suštinskog značaja"

2386 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sistem velikih koralnih grebena kod Australije treba da bude stavljen na spisak ugroženih lokacija svjetske baštine zbog štete koje su mu nanijele klimatske promjene, saopštila je UN organizacija za obrazovanje, nauku u kulturu (Unesko).

Predlog izvještaja Uneska objavljen juče ukazuje da nema apsolutno sumnje da je mreža korala kod australijske sjeveroistočne obale u opasnosti. Preporučuje se da se ekosistem koralnih grebena doda spisku ugrožene svjetske baštine, gdje je uključeno 53 lokacija, kada Komitet svjetske baštine bude razmatrao to pitanje u Kini u julu.

Poziva se Australija da preduzme "ubrzanu akciju" radi suzbijanja posljedica globalnog zagrijevanja, prenosi BBC.

Australija je saopštila da će se snažno usprotiviti toj preporuci. Radi se o najnovijem neslaganju u dugom sporu Uneska i australijske vlade oko statusa te lokacije, navodi BBC.

Koralni greben koji se proteže 2.300 kilometara, kod sjeveroistočne obale Australije, dobio je status lokacije svjetske baštine 1981. zbog svog "ogromnog naučnog i suštinskog značaja".

Kada je Unesko prvo razmatrao njegov "ugrožen" status 2017. Kanbera se obavezala da će uložiti više od tri milijarde australijskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara) za popravljanje zdravlja grebena.

Međutim nekoliko slučajeva izbjeljivanja grebena tokom posljednih pet godina dovelo je do rasprostranjenog gubitka korala.

Naučnici kažu da je glavni razlog podizanja temperature mora rezultat globalnog zagrijavanja izazvanog korišćenjem fosilnih goriva.

Australija je međutim i dalje nevoljna da se obaveže na snažnije djelovanje radi očuvanja klime. Ona je jedna od malobrojnih zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja se nije obavezala na cilj od neto emisije štetnih gasova do 2050. godine, navodi BBC.

Australija je veliki izvoznik uglja i gasa, i nije ažurirala svoje klimatske ciljeve od 2015. godine. Njen sadašnji cilj za smanjenje emisija je da do 2030. dostigne 26 do 28 odsto nivoa iz 2005. godine.

Ekološke grupe navode da odluka Uneska ukazuje na slabo djelovanje Australije po pitanju klime.

Ali, Australijske vlasti navele su da su "zaprepašćene" odlukom, ističući da je to preokret u odnosu na ranija uvjeravanja UN zvaničnika da taj korak neće biti preduzet.

"Klimatske promjene su pojedinačna najveća prijetnja za ekosisteme svjetskih grebena i postoje 83 lokacije svjetske baštine suočene sa prijetnjama zbog klimatskih promjena tako da nije fer da se samo izdvoji i apostrofira Australija", rekla je australijska ministarka za životnu okolinu Suzan Lej.

Ona je u obraćanju parlamentu rekla da Australija smatra da nije u redu da se izdvoji koralni greben koji se najbolje pazi na svijetu za potencijalno stavljanje na spisak ugroženih lokacija.

Unesko, međutim, navodi u izvještaju da uprkos naporima australijske vlade ključni ciljevi o poboljšanju kvaliteta grebena nisu ispunjeni.