"nejasne okolnosti"

Iran: SAD zaplijenile domene nekoliko medijskih portala povezanih sa našim vlastima

Jedan od njih, portal satelitskog kanala Al Masirah, iza kojeg stoje jemenski pobunjenici Huti povezani sa Iranom, priznao je zapljenu domena od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI)

3026 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Teheran je danas saopštio da je američka vlada zaplijenila domene nekoliko medijskih portala povezanih sa iranskim vlastima, pod nejasnim okolnostima.

Iranska državna agencija IRNA javila je da je američko Ministarstvo pravde zaplijenilo veb domene više portala.

Jedan od njih, portal satelitskog kanala Al Masirah, iza kojeg stoje jemenski pobunjenici Huti povezani sa Iranom, priznao je zapljenu domena od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Huti su naveli da je sajt zatvoren bez upozorenja i dodali da će nastaviti misiju "suprostavljanja američkim i izraelskim aktima piratstva svim sredstvima".

U poruci se navodi da su sajtovi zaplijenjeni "u sklopu akcije bezbjednosnih snaga" tri agencije američke vlade, od kojih je jedna FBI.

Američke vlasti za sada se nisu oglašavale o zapljeni veb domena sajtova, koja se dogodila u trenutku povećanih tenzija Vašingtona i Teherana oko međunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Novoizabrani predsjednik Irana Ebrahim Raisi juče je odbacio mogućnost sastanka s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom ili pregovaranja o raketnom programu Teherana ili o spornoj podršci Irana regionalnim oružanim grupama.

Raisi, štićenik vrhovnog lidera Irana ajatolaha Alija Hamneija, tvrdim stavom je nagovijestio kako će se Iran odnositi prema drugim državama, uoči očekivane nove faze pregovora o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila iz 2015.