SZO GA SVRSTALA U kategoriju "pod posmatranjem"

Šta je lambda soj koronavirusa: Brzo se širi prije svega po Latinskoj Americi, vakcina najbolje sredstvo

Moguće je da će uskoro ime ovog soja dospjeti na naslovne stranice širom svijeta

10309 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok naučnici u Njemačkoj upozoravaju na opasnost od soja delta, već se širi sljedeća varijanta virusa.

Koliko je opasan soj lambda koji se ubrzano širi prije svega po Latinskoj Americi?

Soj "C37. Andi" ili jednostavno lambda.

Moguće je da će uskoro ime ovog soja dospjeti na naslovne stranice širom svijeta.

Prije nedjelju dana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala je taj soj u kategoriju "pod posmatranjem".

(VOI, Variants of Interest), jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja.

Tačnije u 29, a sedam od njih su latinoameričke zemlje: Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile.

Varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu.

Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto.

U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Hairo Mendez-Riko, stručnjak za virusne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za Dojče vele (DW) kaže: "Do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda-varijante. Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvijek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj uporedili s varijantama gama i delta".

Vakcina – najbolje sredstvo protiv raznih sojeva

Gama i delta varijanta pripadaju, kao i prethodne varijante alfa i beta, u "zabrinjavajuće sojeve" (VOC, Variants of Concern).

Dokazano je da su zaraznije, teže se suzbijaju i dovode do teških oboljenja.

Hairo Mendez-Riko kaže da je vakcina djelotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva: "Sve odobrene vakcine generalno su efikasne protiv svih varijanti korone koji su u opticaju širom svijeta. Nema razloga da pretpostavimo da to nije tako kod soja lambda."

Da li je lambda soj tek početak? Mnogi naučnici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 odsto svjetskog stanovništva bude vakcinisano.

Do tada mogu da se pojavljuju stalno nove varijante virusa.

Hairo Mendez-Riko ipak umiruje: "Mada postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Vjerovatno će koronavirus u svom evolucionom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina".

Lambda ima odlične početne uslove u Peruu

Pablo Cukajama je tražen sagovornik kada je riječ o lambda soju virusa.

Taj peruanski mikrobiolog je sa svojim timom sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi otkrio tu varijantu u svojoj domovini.

On kaže: "U decembru smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem marta je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri mjeseca kasnije, u cijeloj zemlji ga je 80 odsto. Lambda je u veoma kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu".

Ta varijanta je, dakle, potisnula sve ostale koje važe kao opasne.

Pa čak i gama varijantu iz Brazila. Osim toga, Cukajama podsjeća da je nova varijanta zatekla idealne startne uslove u njegovoj zemlji: "Mi smo zemlja koja je najgore prošla u pandemiji, imamo 187.000 mrtvih i najveću stopu smrtnosti na svijetu. Zato nije čudo što se baš ovdje pojavila nova varijanta".

U Južnoj Americi prijeti treći talas

Vjerovatno ćemo morati da se naviknemo na činjenicu da u Latinskoj Americi, gdje je zabilježeno više od milion umrlih, nastaju novi sojevi koronavirusa.

U Kolumbiji se pojavila izuzetno zarazna varijanta B.1.621. Preopterećeni zdravstveni sistemi, veliki deo stanovništva koji rade kao prekarni radnici koji se ne mogu pridržavati mjera ako žele ekonomski da prežive, nedostatak vakcina – sve to je idealna mješavina za varijante kao što je lambda.

"Čile je vakcinisao preko 60 odsto stanovništva, ali ta zemlja je izuzetak na kontinentu", kaže peruanski naučnik i dodaje: "Vrlo vjerovatno će se u južnoameričkoj zimi, između jula i septembra, sa trećim talasom pojaviti nove varijante virusa, možda ne opasnije, ali svakako zaraznije“.

Pandemija se može suzbiti samo globalno

Poslije donatorske konferencije programa za pomoć Kovaks, početkom juna je skupljeno 9,6 milijardi dolara za vakcinaciju u siromašnijim zemljama: 1,8 milijardi doza vakcine će biti podijeljeno u 90 država. To je početak. Izgleda da svi polako shvataju da se pandemija može okončati samo globalnim naporima.

"Strategija bogatih zemalja može sada samo da bude što brže snabdijevanje siromašnijih zemalja vakcinom, jer će inače uvijek iskrsavati nove varijante virusa", kaže Pablo Cukajama, podsjećajući da za koronu i dalje važi da niko nije bezbjedan dok svi nisu bezbjedni.

Preporučujemo za Vas