Novi obrt: Hariri suspenodovao ostavku

Kada je podnio ostavku 4. novembra, Hariri je optužio Hezbolah da drži Liban kao taoca i nagovijestio da postoji zavjera za atentat na njega
130 pregleda 0 komentar(a)
Sad Hariri, Foto: Reuters
Sad Hariri, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2017. 18:14h

Libanski premijer Sad Hariri suspendovao je danas svoju ostavku, koja je šokirala mnoge, i objavio da će tu odluku ponovo razmotriti, prenio je BBC.

Kako prenosi BBC, odluka o ostavci je "privremeno suspendovana".

Hariri je ostavku podnio 4. novembra, tokom svog boravka u Saudijskoj Arabiji, čime je šokirao javnost.

Hariri je ranije danas ostavku "stavio na čekanje" nakon što je libanski predsjednik Mišel Aun zatražio da odluku o ostavci. Liban danas slavi Dan nezavisnosti, ana vojnoj paradi su bili i Mišel Aun i Saad Hariri.

Hariri se u Liban vratio sinoć.

AP navodi da je, prema iznenađujuće pomirljivim izjavama iz predsjedničke palate, Hariri rekao da interes Libana stavlja na prvo mjesto i dodao da se raduje "istinskom partnerstvu" s predsjednikom Aunom.

Hariri je rekao da je ponudio ostavku u predsjedničkoj palati, ali da je Aun zatražio od njega "više vremena za konsultacije".

On je izrazio nadu da će te konsultacije "predstavljati ozbiljan uvod za (nacionalni) dijalog".

U ostavci, pročitanoj na saudijskoj televiziji 4. novembra, Hariri je izrazio negodovanje zbog miješanja Irana i libanskog šiitskog Hezbolaha u poslove arapskih država. Hezbolah je dio libanske vladajuće koalicije.

On je u subotu iz Rijada otputovao u Pariz, a zatim u Kairo, prije nego što se vratio u Liban.

Saad Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi šiitske ekstremističke grupe Hezbolah. Ta Vlada je bila duboko podijeljena između onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvođenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Kada je podnio ostavku 4. novembra, Hariri je optužio Hezbolah da drži Liban kao taoca i nagovijestio da postoji zavjera za atentat na njega.

Bonus video: