Vlada SAD priprema istorijski izvještaj o NLO

Pentagon i obavještajne službe istraživale neidentifikovane vazdušne fenomene na osnovu iskustava američkih vojnih pilota

9068 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Vlada Sjedinjenih Država, koja je nekada odbacivala izvještaje o neidentifikovanim letećim objektima (NLO) koji su decenijama raspirivali maštu građana, planira da objavi opsežan izvještaj o, kako navodi, „neidentifikovanim vazdušnim fenomenima“, zasnovan na onome što su vidjeli američki vojni piloti.

Američka obavještajna zajednica, zajedno sa Pentagonom, trebalo bi da narednih dana podnese izvještaj Kongresu na ovu temu. Pentagon je zadnjih godina objavio ili potvrdio autentičnost snimka koje su zabilježili mornarički piloti na kojima se vidi tajanastvena letjelica koja manevriše i kreće se brzinom koja prevazilazi sve poznate tehnologije avijacije.

Uoči objavljivanja izvještaja, zvaničnici ministarstva odbrane su jasno stavili do znanja da ovu temu shvataju ozbiljno, ali su izbjegli pitanja o potencijalnom vanzemaljskom porijeklu pojava. Izvještaj predstavlja prekretnicu za SAD koja je decenijama izbjegavala, raskrinkavala i diskreditovala priče o NLO i „letećim tanjirima“.

„Izvještaje o upadima u naš vazdušni prostor - od strane bilo koje letjelice, identifikovane ili neidentifikovane - smatramo veoma ozbiljnim i svaki od njih istražujemo“, kazala je portparolka Pentagona Su Gog.

Iskustvo penzionisane pukovnice američke mornarice Alekse Ditrih najbolje pokazuje čime se bavio izvještaj. Ova pilotkinja borbenog aviona je bila među nekolicinom avijatičara sa nosača aviona “USS Nimic” koji su se 2004. godine kod obale Kalifornije susreli sa nepoznatom letjelicom za koju su kazali da je imala oblik kao „tik tak“ bombon.

Ditrihova je u razgovoru za Rojters ove nedjelje kazala da duguljasti objekat nije imao „vidljivu površinu koja bi predstavljala kontrolu letjenja niti vidljiva sredstva pogona“. Kazala je da vjeruje da je epizoda „analizirana na profesionalan, ozbiljan način“ od strane vojnog lanca komande nakon što su ona i njene kolege ispitane. Dodala je da se nada da će to što je ona mogla javno da istupi pomoći u suzbijanju stigme sa kojom se drugi ljudi suočavaju u sličnim okolnostima, ohrabrujući ih da „javno govore, čak iako ne znaju šta su vidjeli“.

„Pokušavam da to normalizujem tako što pričam o tome“, kazala je Ditrihova. „Nadam se da neću do kraja života ostati poznata kao „NLO tik tak osoba“.

„Njujork tajms“ je 3. juna objavio da američki obavještajni zvaničnici nijesu pronašli dokaze da je neidentifikovani vazdušni fenomen (NVF) kojem su svjedočili mornarički piloti vanzemaljska letjelica, ali nijesu uspjeli da objasne neobično kretanje tih objekata i ne mogu definitivno odbaciti vanzemaljska objašnjenja.

„Tajms“ je pozivajući se na visoke zvaničnike u administraciji koji su upoznati sa sadržajem izvještaja, objavio da je utvrđeno da većina od preko 120 incidenata sa NVF tokom protekle dvije decenije ne potiče od američke vojske ili druge napredne vladine tehnologije.

Fascinacija javnosti neidentifikovanim letećim objektima datira od 1947. godine, kada je pilot malog aviona prijavio da je vidio devet „tanjirastih“ objekata kako lete supersoničnom brzinom blizu Rejnir planine u državi Vašington. Njegova priča je objavljena u novinama sa naslovima o „letećim tanjirima“ i prethodila je talasu sličnih iskustava u narednim mjesecima.

Iste te godine, američki vojni zvaničnici su kazali da olupuna nađena blizu Rosvela u Novom Meksiku predstavlja ostatke meteorološkog balona, mada i danas kruže teorije o oborenoj vanzemaljskoj letjelici i nađenim tijelima vanzemaljskih bića, piše Rojters.

Mada su javno odbacivali priče o NLO, vazduhoplovne snage su istražile i kategorisale preko 12 000 incidenata u okviru Projekta plava knjiga. Ukupno 701 slučaj je definisan kao „neidentifikovan“ prije nego što je projekat zatvoren 1969. godine.

Konvencionalni rizici po nacionalnu bezbjednost koje predstavljaju takvi incidenti vjerovatno će biti obuhvaćeni predstojećim izvještajem, kazao je Mik Vest, NLO skeptik i istražitelj. Vest je istakao da „dokaz da neidentifikovani vazdušni fenomeni predstavljaju nešto izuzetno - poput antigravitacije, mogućih vanzemaljaca - nije predočen i malo je vjerovatno da će ikada biti“.

Izvještaj predstavlja prekretnicu za vladu SAD koja je decenijama izbjegavala, raskrinkavala i diskreditovala priče o NLO i „letećim tanjirima“.

Bonus video: