Šovinu 22 i po godine zatvora za ubistvo Džordža Flojda

Odbrana Šovina je tražila uslovnu kaznu i novo suđenje

18964 pregleda 680 reakcija 20 komentar(a)
Šovin, Foto: Reuters
Šovin, Foto: Reuters

Bivši policajac Derek Šovin, optužen za ubistvo Džordža Flojda u Sjedinjenim Američkim Državama, osuđen je na 22 i po godine zatvora, javlja Rojters.

Tužioci su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinioce prvog krivičnog djela.

Sudija okruga Henepin Piter Kejhil ranije ovoga mjeseca je presudio da su tužioci uspostavili osnove za davanje oštrije kazne Šovinu.

Porota je Šovina (45) proglasila krivim 20. aprilu.

Odbrana tražila uslovnu kaznu i novo suđenje

Odbrana Šovina je tražila uslovnu kaznu i novo suđenje. Njegov advokat argumentovao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužioca i porote, prenosi Indeks.

Video policajca Šovina, bijelca, koji kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Džordža Flojda više od devet minuta izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći protestni pokret u SAD u posljednjim decenijama.

Tužioci države Minesote napisali su da je Šovinov zločin šokirao savjest zemlje.

Ostaloj trojici policajaca će se suditi iduće godine

Sudija Kejhil je prošlog mjeseca ustanovio da su tužioci pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Flojda. Sudija smatra da je Šovin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Flojdu okrutno, da je počinio zločin kao dio grupe s tri druga policajca te da je ubio Flojda pred djecom.

Erik Nelsen, Šovinov advokat, zatražio je uslovnu kaznu, argumentujući da se ubistvo Flojda može opisati kao greška učinjena u dobroj vjeri.

Šovin je učestvovao u hapšenju Flojda zbog sumnje da je Flojd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Flojdovo hapšenje su, poput Šovina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Flojdovog ubistva.

Bonus video: