Pucano na helikopter kolumbijskog predsjednika

Napad je izveden u regionu Norte de Santander na sjeveroistoku zemlje, opustošenom sukobima naoružanih grupa i trgovinom drogom

10414 pregleda 1 komentar(a)
Duke, Foto: Reuters
Duke, Foto: Reuters

Predsjednik Kolumbije Ivan Duke objavio je da je ranije danas otvorena vatra na helikopter u kom se nalazio i osudio "pokušaj atentata".

Napad je izveden u regionu Norte de Santander na sjeveroistoku zemlje, opustošenom sukobima naoružanih grupa i trgovinom drogom.

"To je pokušaj atentata, na predsjedničkoj letjelici se vide rupe od metaka", naveo je Duke u saopštenju i dodao da su njegova služba bezbjednosti i čvrstina helikoptera spriječili "smrtni ishod".

Dukeov kabinet je objavio slike više rupa od metaka na repu i glavnoj elisi helikoptera.

"Neće nas zastrašiti nasiljem ni terorizmom. Naša država je snažna i Kolumbija je dovoljno jaka da se suoči s ovakvim prijetnjama", navodi se u Dukeovom saopštenju.

U trenutku napada, s Dukeom su u helikopteru bili ministri odbrane i unutrašnjih poslova, kao i guverner Norte de Santandera.

Norte de Santander se nalazi na granici s Venecuelom i mjesto je čestih sukoba vladinih snaga s gerilcima i kriminalnim grupama.

Ovo je prvi pokušaj ubistva šefa države u Kolumbiji od februara 2003, kada su gerilci iz Relovucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) pokušali da ubiju tadašnjeg predsjednika Alvara Uribea, Dukeovog političkog mentora.

U eksploziji bombe postavljene u kuću u blizini aerodroma na koji je malo ranije sletio predsjednički avion u kome je bio Uribe, poginulo je 15 ljudi, a 66 ih je povrijeđeno.

Bonus video: