Sastali se lideri Egipta, Jordana i Iraka: Potisnuti uticaj Irana u regionu

Ovo je prvi put da je neki predsjednik Egipta u zvaničnoj posjeti Iraku od 1990-ih kada su veze između dvije zemlje prekinute jer je tadašnji lider Iraka, Sadam Husein, okupirao Kuvajt

2895 pregleda 2 komentar(a)
Saleh, Abdulah i Sisi, Foto: Reuters
Saleh, Abdulah i Sisi, Foto: Reuters

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi je danas doputovao u Bagdad u prvu zvaničnu posjetu poslije više od 30 godina, povodom sastanka Egipta, Jordana i Iraka radi produbljavanja ekonomske i bezbjednosne saradnje.

El-Sisija je dočekao irački predsjednik Barham Saleh.

To je prvi put da je neki predsjednik Egipta u zvaničnoj posjeti Iraku od 1990-ih kada su veze između dvije zemlje prekinute jer je tadašnji lider Iraka, Sadam Husein, okupirao Kuvajt.

U Bagdad je poslije egipatskog predsjednika stigao i jordanski kralj Abdulah Drugi.

Zvaničnici tri zemlje žele da sastancima prodube saradnju da bi potisnuli uticaj Irana u regionu.

"Ova posjeta je važna poruka našim narodima da se međusobno podržavamo i ujedinimo da služimo našim ljudima i ljudima u regionu", rekao irački premijer Mustafa al Kadimi, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein je novinarima rekao da su lideri razgovarali o "širokom spektru" tema, uključujući ekonomsku i političku saradnju, velike industrijske projekte i trgovinu ljekovima i poljoprivrednim pesticidima.

Razgovarali su i o regionalnim pitanjima, uključujući krizu u Siriji, sukob Izraelaca i Palestinaca i rat u Jemenu.

Bonus video: