Lapid Blinkenu: Izrael ima velike rezerve prema iranskom nuklearnom sporazumu

Izrael se protivi sporazumu na osnovu koga je Teheran u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija ograničio svoj nuklearni program

5186 pregleda 2 komentar(a)
Blinken i Lapid na sastanku, Foto: Reuters
Blinken i Lapid na sastanku, Foto: Reuters

Novi šef diplomatije Izraela Jair Lapid je danas, na prvom sastanku s američkim kolegom Entonijem Blinkenom u Rimu, izrazio "velike rezerve" prema pregovorima čiji je cilj obnova nuklearnog sporazuma s Iranom.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp povukao se jednostrano iz tog sporazuma sa velikim silama 2018, tri godine poslije potpisivanja.

Izrael se protivi sporazumu na osnovu koga je Teheran u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija ograničio svoj nuklearni program.

Iranske vlasti su međutim oslobodile sebe određenih obaveza poslije povlačenja SAD.

Novi predsjednik SAD Džozef Bajden je odlučio da pregovara o povratku svoje zemlje sporazumu.

"Izrael ima velike rezerve prema iranskom nuklearnom sporazumu o kome se pregovora u Beču", rekao je Lapid na početku sastanka sa Blinkenom, prenio je Frans pres.

Nova izraelska vlada koja teži miroljubivom odnosu sa svojim glavnim saveznikom smatra Iran značajnom prijetnjom.

Lapid je takođe nastojao da izgladi razlike u pogledima sa Vašingtonom poslije okončanja vladavine dugogodišnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua, čija je bliskost sa Trampom zaoštrila partijske podjele u obje zemlje.

Jair Lapid, koji je 13. juna postao ministar spoljnih poslova Izraela u vladi nacionaliste Naftalija Beneta, optužio je Netanjahua da je doveo u opasnost nepokolebljivu podršku SAD Izraelu jer se svrstao uz Trampovu Republikansku stranku.

"U posljednjih nekoliko godina, počinjene su greške. Izraelska dvostranačka pozicija je narušena. Popravićemo te greške zajedno", rekao je Lapid na početku razgovora sa Blinkenonom u hotelu u Rimu.

Lapid je rekao i da je razgovarao sa predstavnicima Demokratske i Republikanske stranke otkako je na funkciji i da ih je sve podsjetio da Izrael dijeli "američke osnovne vrijednosti, slobodu, demokratiju, slobodno tržište i stalnu potragu za mirom", prenio je Asošiejted pres.

Blinken je ocijenio da iako su obje vlade nove "osnove na kojima se radi jesu trajno partnerstvo, odnos, prijateljstvo SAD i Izraela".

Bajden i Blinken takođe žele da se očuva krhki prekid vatre koji je stupio na snagu 21. maja poslije 11-dnevnog rata Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa vladajućeg u pojasu Gaze.

U tom ratu poginulo je 260 Palestinaca i 13 ljudi na izraelskoj strani.

Poznavaoci prilika vjeruju da oživljavanje mirovnog procesa između dvije strane koji je dugo u zastoju za sada nije u planu, već da su cilj manja dostignuća.

Blinken je pozdravio Lapidove izjave rekavši da su SAD odlučne da sarađuju blisko sa novom vladom Izraela.

"Kao što je slučaj sa najbližim prijateljima mi ćemo imati različite poglede sa vremena na vrijeme. Mi imamo iste ciljeve. Ponekad se razlikujemo u taktici", rekao je Blinken.

On će se za vrijeme trodnevne posjete Italiji sastati sjutra sa papom Franjom i učestvovati na sastancima Grupe 20 industrijski najrazvijenih zemalja svijeta i zemalja u razvoju, te na sastanku međunarodne koalicije koja se bori protiv džihadista islamske države.

Bonus video: