SAD izvele vazdušne napade na snage koje podržava Iran u Siriji i Iraku

"Sjedinjene Države su preduzele neophodne, odgovarajuće i namjerne akcije usmjerene na ograničavanje rizika od eskalacije, ali i da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku odvraćanja"

2791 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Američka vojska je po naređenju predsjednika Džozefa Bajdena izvela vazdušne napade na, kako je saopštila, "objekte koje koriste grupe milicije koje podržava Iran" u blizini granice između Iraka i Sirije.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je da milicije koriste objekte za izvođenje vazdušnih napada bespilotnim letjelicama na američke trupe u Iraku.

Kirbi je rekao da je američka vojska u nedjelju gađala operativne objekte i skladišta oružja, dva u Siriji i jedan u Iraku.

Rekao je da su vazdušni napadi "odbrambeni" i izvedeni su kao odgovor na napade grupa koje podržava Iran.

"Sjedinjene Države su preduzele neophodne, odgovarajuće i namjerne akcije usmjerene na ograničavanje rizika od eskalacije, ali i da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku odvraćanja", rekao je Kirbi.

Jučerašnji napad na snage koje podržava Iran je drugi od kako je Bajdenova administracija stupila na dužnost.

U februaru su SAD izvele vazdušne napade na objekte u Siriji, u blizini iračke granice, za koje su rekli da su ih koristile iranske grupe milicije.

Pentagon je saopštio da su oni odgovor na napade dronovima na američko osoblje i objekte u Iraku.

Bonus video: