Talas vrućina na zapadu Kanade i sjeverozapadnoj obali SAD – skoro 47 stepeni

Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stepeni u dva grada u Saskačevanu 5. jula 1937.

3560 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Vankuvera, Foto: Reuters
Detalj iz Vankuvera, Foto: Reuters

Rekordno visoka temperatura zabilježena je u nedjelju na zapadu Kanade koju je pogodio talas vrućina, kao i na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali SAD, javljaju agencije.

Više od 40 novih temperaturnih rekorda zabilježeno je u Britanskoj Kolumbiji tokom vikenda, posebno u skijaškom mjestu Visler.

Liton, takođe u Britanskoj Kolumbiji, sada drži apsolutni rekord u Kanadi sa 46,6 stepeni Celzijusovih, objavila je agencija Environnement Canada.

Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stepeni u dva grada u Saskačevanu 5. jula 1937.

Tokom ove sedmice očekuje se da se talas vrućina nastavi.

Environnement Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko delova Saskačevana, Jukona i Severozapadnih teritorija, prenosi agencija Hina.

Vankuver
foto: Reuters

"Produženi, opasan i istorijski talas vrućina nastaviće se čitave sedmice", upozorila je agencija.

"Toplije je u djelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju“, rekao je Dejvid Filips, njen glavni klimatolog.

S druge strane granice, američke meteorološke službe takođe su objavile upozorenja zbog "opasnog talasa vrućine", koji je najjače pogodio države na sjeverozapadu, Vašington i Oregon.

Temperatura je u nedjelju dostigla 44 stepena Celzijusovih u najvećem gradu u Oregonu, Portlandu, podstakavši potražnju za ledom i klima uređajima, dok su mnogi restorani i barovi bili prisiljeni da zatvore svoja vrata.

Jedan okrug u Portlandu otvorio je 11 hitnih "skloništa za hlađenje", većinu u javnim bibliotekama, gdje su stanovnici bez klima uređaja mogli da pobjegnu od nesnosne vrućine.

"Ovo je vrućina opasna po život", istakla je u saopštenju zdravstvena zvaničnica okruga Dženifer Vajns.

Guvernerka Kejt Braun olakšala je kovid mjere za pozorišta, bazene i trgovačke centre uoči talasa vrućine. Bazeni su se pokazali kao popularan izbor za mnoge koji su u nedjelju tražili rashlađivanje, kao i javne fontane.

Savezne države Oregon i Vašington inače su tipično umjereni regioni, gdje su mnogi domovi i prodavnice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja.

Bonus video: