Blinken: Saveznici SAD da vrate državljane uhapšene u inostranstvu koji su se borili kao džihadisti Islamske države

Blinken je na ministarskom sastanku zemalja koje učestvuju u međunarodnoj vojnoj koaliciji protiv Islamske države, rekao da su kurdski borci u Siriji uhapsili oko 10.000 džihadista

9111 pregleda 6 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je danas u Rimu saveznike Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da vrate svoje državljane uhapšene u inostranstvu koji su se borili kao džihadisti Islamske države i dodao da ti uhapšeni ne mogu da ostanu u Siriji.

Blinken je na ministarskom sastanku zemalja koje učestvuju u međunarodnoj vojnoj koaliciji protiv Islamske države, rekao da su kurdski borci u Siriji uhapsili oko 10.000 džihadista.

"Takva situacija je jednostavno neodrživa i ne može trajati u nedogled. SAD nastavljaju da pozivaju zemlje - uključujući koalicione partnere, da vrate, rehabilituju i prema potrebi krivično gone svoje građane", rekao je Blinken.

Francuska i Velika Britanija, dvije bliske saveznice SAD, u kojima su bili teroristički napadi, nisu voljne da vrate svoje građane koji su se borili na strani džihadista.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian na istom sastanku je pozvao na dalji "veliki pritisak" na Islamsku državu koja je poslije poraza u Siriji i Iraku i dalje aktivna u nekim afričkim zemljama.

U međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD učestvuju pripadnici vojske 83 zemlje.

Bonus video: