poruka predsjednika sad izraelskom kolegi

Bajden Rivlinu: Iran se nikada neće snabdjeti nuklearnim oružjem dok sam ja na funkciji

Bajden je rekao da je juče naredio udare iz vazduha na čijoj su meti bila postrojenja za koje je vojska SAD navela da ih koriste milicije koje imaju podršku Irana kraj granice između Iraka i Sirije

3752 pregleda 1 komentar(a)
Rivlin i Bajden, Foto: Reuters
Rivlin i Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je na sastanku sa predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom u Vašingtonu da neće tolerisati nuklearni Iran u vrijeme nastojanja američke administracije da se vrati nuklearnom sporazumu sa Teheranom.

Bajden je rekao da je juče naredio udare iz vazduha na čijoj su meti bila postrojenja za koje je vojska SAD navela da ih koriste milicije koje imaju podršku Irana kraj granice između Iraka i Sirije.

Takva retorika ukazuje da će njegov odnos prema iranskoj aktivnosti ostati čvrst, navodi Asošiejted pres.

"Mogu vam reći da se Iran nikada neće snabdjeti nuklearnim oružjem dok sam ja na funkciji", rekao je Bajden sinoć Rivlinu.

Rivlin, kome je to bila oproštajna posjeta SAD pošto mu predsjednički mandat uskoro ističe, je izrazio zadovoljstvo Bajdenovom izjavom.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp povukao se iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom, uz podršku tadašnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua, 2018, tri godine pošto je sklopljen.

Bajdenova administracija, međutim, teži da ponovo uđe u taj sporazum.

Novi premijer Izraela Naftali Benet se poput Netanjahua protivi sporazumu za koji Izrael tvrdi da i dalje omogućuje Teheranu da razvija nuklearno oružje i balističke rakete dok podržava svoje saveznike, ekstremističke organizacije u inostranstvu.

Novi šef diplomatije Izraela Jair Lapid je obećao da će se o nesporazumima razgovarati iza zatvorenih vrata, za razliku od Netanjahua koji je bio voljan da javno izražava neslaganje s administracijom SAD.

Bajden je izrazio nadu da će se sa Benetom sastati uskoro u Bijeloj kući.

Poslije sastanka sa predsjednikom SAD, Rivlin je rekao novinarima, na hebrejskom jeziku, da Bajden misli da je neophodno da pozove premijera Izraela što je moguće prije da bi se dogovorili kako da se ide naprijed u vrijeme kada se svijet i Bliski istok suočavaju sa problemima.

Rivlin je na početku sastanka ocijenio da Izrael nema većeg prijatelja od SAD, u nastojanju da umanji ozbiljnost bilo kakvog nesporazuma u odnosu na Iran, između ostalog.

"Mi u skladu sa pravim prijateljstvom s vremena na vrijeme diskutujemo o stvarima i čak se slažemo da se ne slažemo o svemu. Ali mi računamo na vas i vaša izjava je uticala sada da Izraelci zaista shvate da imamo velikog prijatelja u Bijeloj kući", rekao je Rivlin.

On je kasnije ponovio novinarima da je "Bajden zaista veliki prijatelj Izraela" i da odgovara na zahtjeve te zemlje da pazi na sve u vezi sa sporazumom koji se sklapa s Iranom.

Rivlinov sedmogodišnji mandat ističe 7. jula kada će ga na toj funkciji zamijeniti Isak Hercog, bivši poslanik koji je donedavno predvodio Jevrejsku agenciju, najveću jevrejsku neprofitnu organizaciju na svijetu.