Preminuo Donald Ramsfeld, bivši ministar odbrane SAD

"Istorija će ga možda pamtiti po njegovim izvanrednim dostignućima tokom više od šest decenija javne službe, ali za nas koji smo ga dobro poznavali i čiji su životi zauvijek promijenjeni zbog tog poznanstva, ostaće u sjećanju po beskrajnoj ljubavi prema svojoj supruzi, porodici i prijateljima", saopštila je porodica

17676 pregleda 6 komentar(a)
RAmsfeld, Foto: Reuters
RAmsfeld, Foto: Reuters

Bivši ministar odbrane SAD Donald Ramsfeld preminuo je u 88. godini.

"Sa velikom tugom objavljujemo da je preminuo Donald Ramsfeld, američki državnik i vjerni suprug, otac, djed i pradjed. Otišao je u 88 godini okružen porodicom u svom voljenom Taosu u Novom Meksiku", navodi se u kratkom saopštenju porodice.

Ramsfeld je od 1973. do 1974. služio kao američki predstavnik pri NATO, a od 1974. do 1975. bio je šef kabineta predsjednika Džeralda Forda.

Kao ministar odbrane prvi put je služio takođe za vrijeme Fordove administracije, od 1975. do 1977. godine, a drugi put tu funkciju obavlja za vrijeme Džordža Buša od , između 2001. i 2006. godine.

Tokom svog drugog mandata Ramsfeld je bio jedna od ključnih osoba u planiranju i sprovođenju invazija na Avganistan i Irak.

"Istorija će ga možda pamtiti po njegovim izvanrednim dostignućima tokom više od šest decenija javne službe, ali za nas koji smo ga dobro poznavali i čiji su životi zauvijek promijenjeni zbog tog poznanstva, ostaće u sjećanju po beskrajnoj ljubavi prema svojoj supruzi, porodici i prijateljima, po integritetu koji je zadržao tokom života posvećenog svojoj zemlji", navodi se u u saopštenju porodice.

Bonus video: