Predsjednik Njemačke dočekan u Izraelu kao saveznik u borbi protiv antisemitizma

Rivlin je rekao da je Njemačka bila "snažan partner u beskopromisnoj borbi protiv antisemitizma" i da je stajala uz Izrael protiv "snaga terora", za koje je rekao da teže da izbrišu Izrael sa mape svijeta

5469 pregleda 3 komentar(a)
Štajnmajer i Rivlin, Foto: REUTERS
Štajnmajer i Rivlin, Foto: REUTERS

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin pohvalio je danas predsjednika Njemačke Franka-Valtera Štajnmajera, koji mu je doputovao u posjetu, kao saveznika u borbi protiv antisemitizma.

Rivlin je rekao da je Njemačka bila "snažan partner u beskopromisnoj borbi protiv antisemitizma" i da je stajala uz Izrael protiv "snaga terora", za koje je rekao da teže da izbrišu Izrael sa mape svijeta.

Nacistička Njemačka i njeni saradnici ubili su šest miliona evropskih Jevreja u holokastu u Drugom svjetskom ratu.

Poslijeratni lideri Njemčke su se više puta izvinili za nacistiške zločine i ta zemlja je platila milione dolara na ime odštete jevrejskim žrtvama.

I mada su odnosi između Njemačke i Izraela bili teški u prvim decenijama poslije rata dvije zemlje su uspostavile bliske odnose u proteklim godinama.

Njemačka je prošle nedjelje pokrenula novu inicijativu sa SAD radi suprotstavljanja alirmirajućem rastu antisemitizma i poricanja holokausta širom svijeta.

Holokaust dijalog SAD-Njemačka teži da se izmijeni taj trend koji je uzeo maha tokom pandemije koronavirusa i širenja političkog populizma u Evrope i SAD.

Dijalog omogućuje da mladi, ali ne smo oni, uče o zločinima nacista i njihovih saveznika.

Predsjednik Njemačke koji je došao zapravo u oproštaju posjetu Rivlinu jer Rivlinom sedmogodišnji mandat ističe 7. jula sastaće se i sa novim premijerom Izraela Naftalijem Banetom i posjetiti Memorijlani centar holokausta Jad Vašem i očekuje se da će izraziti jaku podršku Izraelu.

Bonus video: