EMA: Izgleda da dvije doze vakcine štite od delta soja koronavirusa

U Evropi je došlo do povećanja broja novozaraženih koronavirusom nakon 10 uzastopnih nedjelja, saopštio je danas evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), dok je sve više slučajeva zaraze delta sojem virusa

7268 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije doze vakcine protiv kovid-19 izgleda da pružaju visoku zaštitu od delta soja koronavirusa, saopštila je danas Evropska agencija za ljekove (EMA).

"Novi podaci na osnovu čvrstih dokaza pokazuju da dvije doze vakcine štite od delta soja", rekao je Marko Kavaleri (Marco Cavaleri) koji je zadužen za vakcinalnu strategiju EMA.

U Evropi je došlo do povećanja broja novozaraženih koronavirusom nakon 10 uzastopnih nedjelja, saopštio je danas evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), dok je sve više slučajeva zaraze delta sojem virusa.

"Svjesni smo zabrinutosti zbog brzog širenja delta soja. Za sada, čini se da četiri vakcine, koje su odobrene u Evropskoj uniji, štite od svih sojeva koji cirkulišu u Evropi, uključujući i delta soj", rekao je Kavaleri.

EMA je do sada odobrila u EU četiri vakcine Fajzer, Modernu, Astrazeneka i Džonson.

Evropski ogranak SZO predviđa da će takozvana delta varijanta, koja je otkrivena u Indiji, do avgusta biti "dominantan" soj koronavirusa, rekao je Kavaleri i time potvrdio prognoze Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Bonus video: