Srušeni kipovi kraljice Viktorije i Elizabete II, raste bijes u Kanadi

Gotovo hiljadu neoznačenih grobova pronađeno je u bivšim rezidencijalnim školama u Britanskoj Kolumbiji i Saskačevan. Oko 165 godina škole su nasilno odvajale domorodačku djecu od njihovih porodica

14265 pregleda 849 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Demonstranti u kanadskom gradu Vinipeg srušili su kipove kraljice Viktorije i kraljice Elizabete II, dok u zemlji raste bijes zbog otkrića ostataka stotine djece u neoznačenim grobovima u nekadašnjim domorodačkim školama.

Veliki broj okupljenih uzvikivao je "nema ponosa u genocidu" prije nego su srušili kipove monarha, prenijela je agencija Rojters.

Incident se dogodio na Dan Kanade koji se tradicionalno slavi širom zemlje.

domoroci Kanada
foto: Reuters

Mnogi gradovi su odustali od proslava ove godine. Skandal sa domorodačkom djecom natjerao je Kanađane da se suoče sa svojom kolonijalnom prošlošću.

domoroci Kanada
foto: Reuters

Gotovo hiljadu neoznačenih grobova pronađeno je u bivšim rezidencijalnim školama u Britanskoj Kolumbiji i Saskačevan, kojima je većinom upravljala Katolička crkva, a finansirala ih vlada.

domoroci Kanada
foto: Reuters

Oko 165 godina škole su nasilno odvajale domorodačku djecu od njihovih porodica. Djeca su bila izložena pothranjenosti, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala "kulturnim genocidom", prenosi agencija Hina.

domoroci Kanada
foto: Reuters

U gradu Vinipeg, u pokrajini Manitobi, veliki broj okupljenih je skandirao dok se rušio kip kraljice Viktorije. Demonstranti, mnogi u narandžastoj odjeći, plesali su oko srušenog kipa koji je bio prefarban crvenom bojom. Srušen je i obližnji kip kraljice Elizabete.

domoroci Kanada
foto: Reuters

Održani su brojni skupovi širom zemlje, a narandžasta je postala simbol pokreta, zbog čega su mnogi nosili odjeću u toj boji.

domoroci Kanada
foto: Reuters

U svojoj poruci povodom Dana Kanade, premijer DžastinTrudo je rekao kako su ih otkrića posmrtnih ostataka djece "s pravom pritisnula na razmišljanje o istorijskim neuspjesima naše zemlje".

"Domorodačka zajednica i mnogi drugi u Kanadi još uvijek se suočavaju s nepravdama", dodao je Trudo.

Bonus video: