Raste broj umrlih od vrućine na sjeverozapadu SAD i u Kanadi: Meteorolozi krive "toplotnu kupolu"

U Kanadi, glavna mrtvozornica Britanske Kolumbije, Lisa Lapuan, izjavila je u petak da je tokom vrućine zabilježeno 719 iznenadnih i neočekivanih smrtnih slučajeva, a taj broj je bez presedana

3062 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Portlanda, Foto: Reuters
Detalj iz Portlanda, Foto: Reuters

Iz dana u dan raste broj umrlih od talasa vrućine koji je ove nedjelje pogodio sjeverozapad SAD i susjedni dio Kanade, a medicinsko osoblje koje je pomagalo ljudima posrnulim pod temperaturamom iznad 40 stepeni, reklo je da očekuje da će bilans dalje rasti.

Stotine smrtnih slučajeva od vrućine su u Oregonu, državi Vašington i Britanskoj Kolumbiji.

Opasna vrućina počela je 25. juna, a od utorka popušta u nekim oblastima.

Broj žrtava samo u Oregonu dostigao je zasad 95, rekao je jedan državni medicinski zvaničnik u petak, a najviše umrlih je u Portlandu i okolini.

Među umrlima je i jedan radnik koji se samo srušio dok je radio u rasadniku po vrućini.

U Kanadi, glavna mrtvozornica Britanske Kolumbije, Lisa Lapuan, izjavila je u petak da je tokom vrućine zabilježeno 719 iznenadnih i neočekivanih smrtnih slučajeva, a taj broj je bez presedana.

Lapuan je rekla da je broj umrlih tri puta veći od uobičajenog u ovo doba godine.

Ona očekuje da će se broj umrlih od vrućine povećavati kako budu stizala zvanična dokumenta o tome.

Vlasti države Vašington zasad su oko 30 smrtnih slučajeva povezale s vrućinom, ali stalno iz raznih mjesta stižu nove potvrde o smrti.

"Mislim da ćemo vremenom shvatiti da će se ti brojevi samo penjati", rekao je Stiv Mičel, direktor Odjeljenja hitne medicine Medicinskog centra u Sijetlu.

"Iz iskustva znam da treba da očekujem mnogo veće brojeve od onoga što je stiglo na početku jer kolege iz centara za hitnu medicinsku pomoć kažu da su tih dana imale dvostruko više poziva za pomoć nego obično".

Od 25. juna 1.792 pacijenta bila su u službama za hitnu pomoć zbog sumnje na posljedice vrućine, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo zdravlja države Vašington.

Od toga je stanje 21 odsto pacijenata zahtijevalo da budu primljeni u bolnice.

U ponedjeljak je bilo najviše posjeta hitnoj pomoći - 702, rekla je ta služba.

Bio je to najtopliji dan toplotnog talasa u mnogim oblastima, dok su Sijetl, Portland, Oregon i drugi gradovi srušili rekordne vrućine svih vremena.

U Sijetlu je temperatura dostigla 42 stepena, a u najvećem gradu Oregona, Portlandu, bio je čak 47 stepeni.

"Sa ovom najnovijom vanrednom situacijom zbog vrućine, mogu se u novijoj istoriji uporediti samo rani dani epidemije kovida", rekao je Mičel.

Meteorolozi su za temperaturu koja je skočila i više od 30 stepeni iznad normale, okrivili "toplotnu kupolu" koju je "parkirao" jak sistem visokog pritiska nad čitavim regionom.

Temperatura je od utorka znatno niža u zapadnom dijelu država Vašington i Oregon, ali upozorenje na vrućinu i dalje je na snazi za djelove unutrašnjosti sjeverozapada SAD i Kanade.

Stručnjaci kažu da je vruće vrijeme samo preteča onoga što dolazi, jer klimatske promjene utiču na globalne vremenske obrasce.

Izuzetni toplotni talas proširio se na gornje djelove Kalifornije, gdje je izbilo nekoliko požara koje vatrogasci ne uspijevaju da suzbiju, a hiljade ljudi su pobjegle iz kuća u planinskim selima, a neke su i izgorjele.