kontaktirali visokopozicionirane republikance u Marikopi

AP: Tramp i njegovi saradnici vršili pritisak za poništavanje Bajdenove pobjede i u Arizoni

nimci govorne pošte i tekstualne poruke – ukazuju na drugu državu, osim Džordžije, u kojoj su Tramp, njegovi pravni zastupnici i saradnici vršili pritisak na republikanske zvaničnike koji su nadgledali izborni proces

25312 pregleda 9 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp i njegovi saradnici kontaktirali su visokopozicionirane republikance u Marikopi, najvećem okrugu države Arizona, nakon predsjedničkih izbora 2020. u vrijeme dok je Tramp pokušavao da spriječi potvrdu pobjede demokratskog kandidata i aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena u ključnim državama, izvijestila je agencija Asošijeted pres (AP).

Snimci govorne pošte i tekstualne poruke – ukazuju na drugu državu, osim Džordžije, u kojoj su Tramp, njegovi pravni zastupnici i saradnici vršili pritisak na republikanske zvaničnike koji su nadgledali izborni proces.

"Pozdrav gospodine. Govori operater Bijele kuće, zovem kako bih vas obavijestio da je predsjednik dostupan da razgovara sa vama ukoliko ste u mogućnosti da prihvatite poziv. Ako biste mogli da ga pozovete to bi bilo sjajno. Prijatno veče", sadržaj je glasovne poruke ostavljene Klintu Hikmenu tadašnjem predsjedavajućem Odboru za nadzor izbora okruga Marikopa ostavljene 3. januara 2021 - nešto prije ponoći.

Dogodilo se to nekoliko sati pošto je u javnost procurila informacija o Trampovom razgovoru sa Bredom Rafenspregerom državnim sekretarom Džordžije, piše AP.

Od ranije je poznato da je u danima uoči kongresne potvrde Bajdenove pobjede 6. januara, Donald Tramp vršio pritisak na Rafenspergera da poništi Bajdenovu izbornu pobjedu u toj američkoj državi.

Hikmen je listu Arizona republik, prvom mediju koji je došao do snimaka, rekao da nije uzvratio poziv.

Naveo je da je pretpostavljao da će Tramp pokušati da izvrši pritisak na njega u smislu promjene ili poništavanja izbornih rezultata – ili pak da razgovara o navodnim izbornim prevarama kao što je to učinio sa državnim sekretarom Džordžije.

"Nisam želio da snimam predsjednika, tako da nisam želio ni da razgovaram sa njim. I nisam želio u nedjelju uveče da imam neprijatan telefonski razgovor", rekao je Hikmen za Arizona republik.

Hikmen i drugi članovi odbora, u kom je odnos 4:1 u korist republikanaca, žestoko su branili proces prebrojavanja i izborni rezultat u okrugu Marikopa – koji obuhvata grada Feniks i 60 odsto glasača američke države Arizona.

Oni tvrde da na ishod nisu uticale prevare ili nepravilnosti.

Republikanci članovi državnog Senata sudskim putem preuzeli su 2,1 milion glasačkih listića i mašine koje su korišćene za njihovo prebrojavanje.

Kompanija Trampovog pristalice, koji je u javnosti širio teorije zavjere u vezi sa izbornim ishodom, nadgledala je reviziju listića.

Najsnažniji pritisak stizao je od Keli Vord, predsjedavajuće Republikanske partije iz Arizone, koja je pokušavala da ubijedi svoje stranačke kolege da dovedu u pitanje rezultate izbora – uprkos tome što su zvaničnici zaduženi za nadzor izbornog procesa uvjeravali da je ishod glasanja izbora bio vjerodostojan.

Između ostalog Vord je Hikmenu poslala i poruku da mora da zaustavi brojanje.

Hikmena i druge članove odbora pokušala je da uvjeri da kontaktiraju Trampovog pravnog zastupnika Sidnija Paula – koji je širom američkih država podnosio tužbe zbog navodnih izbornih prevara. Sve podnijete tužbe su odbačene.

Tokom prepodneva 20. novembra, u danu kada je odbor trebalo da potvrdi rezultate u okrugu Marikopa, Vord je jednom od članova odbora Bilu Gejtsu poslala poruku.

"Možemo li razgovarati sada kada je parnica okončana", zatražila je Vord – dodavši da postoji mnoštvo nepravilnosti koje je potrebno razriješiti.

"Znam da republikanski odbor ne želi da bude upamćen kao entitet koji je potvrdio izbornu prevaru", napisala je u poruci čelnica republikanaca države Arizona u poruci jednom od članova odbora za potvrdu izbornih rezultata.

Nakon iznošenja tvrdnji o navodnoj prevari, i neposredno prije nego što je odbor potvrdio izborne rezultate, Gejtsu je poslala još jednu poruku: "Djeluje kao da se vaše kolege republikanci predaju. Veoma tužno i neamerički", bila je sadržina te poruke - piše AP.

Istovremeno, obratila se i drugom članu odbora Stivu Čukriju: "Izgleda da igrate za pogrešan tim i ljudi će to upamtiti. Pogrešan tim!", pisalo je u poruci koju je uputila Keli Vord.

Prema dostupnim podacima Trampov advokat Rudi Đulijani pokušavao je da dopre do nekoliko republikanskih članova Odbora za nadzor izbora.

"Možete li me pozvati ako budete u prilici? Želim da razgovaram sa vama o nekoliko tema. Možda možemo da popravimo ovu stvar. Znate, zaista mislim da je šteta što su republikanci nekako u takvoj situaciji. I mislim da možda postoji lijep način da se ovo riješi za sve", sadržaj je govorne pošte koju je Đulijani ostavio Bilu Gejtsu – jednom od članova Odbora za nadzor izbora u okrugu Marikopa države Arizona.

Sa Đulijanijem je, piše AP, u Fenisku razgovarao Stiv Čukri.

Trampov pravni zastupnik mu je iznio neutemeljene tvrdnje bivšeg predsjednika o izbornim malverzacijama.

Američki Kongres potvrdio je 6. januara pobjedu demokratskog predsjedničkog kandidata Džozefa Bajdena – koji je nakon inauguracije postao 46. američki predsjednik.

Potvrdi rezultata Elektorskog koledža prethodio je nasilan upad pristalica Donalda Trampa u Kongres, zbog čega je sjednica bila prekinuta na nekoliko sati.

Predstavnički dom i Senat su, prije potvrde rezultata izbora, odbacili prigovore Trampovih republikanskih saveznika u Kongresu na rezultate izbora u Arizoni i Pensilvaniji.

Preporučujemo za Vas