Pad vojnog aviona na Filipinima: Poginulo 45 osoba

Najteži udes u filipinskom ratnom vazduhoplovstvu u posljednjih 30 godina preživjela su dvojica pilota, a teško su povrijeđena četvorica mještana koji su se našli na mjestu nesreće, prenosi AP

19628 pregleda 0 komentar(a)
Sa mjesta pada aviona, Foto: Reuters
Sa mjesta pada aviona, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2021. 17:25h

U padu vojnog aviona na Filipinima poginulo je 45 osoba, a 49 je spaseno, saopštile su danas tamošnje vlasti.

Avion sa 96 putnika, uključujući tri pilota i sedam članova posade danas se srušio pri pokušavaju da sleti na ostrvo Džolo u provinciji Sulu, navela je vojska.

U prethodnom bilansu objavljeno je da je bilo 29 poginulih. Vojnici koji su preživeli skočili su iz aviona pre nego što je udario o tlo i zapalio se.

U prethodnom bilansu bilo je 29 mrtvih, a u bilasnu prije tog 17 mrtvih i 40 spasenih.

Najteži udes u filipinskom ratnom vazduhoplovstvu u posljednjih 30 godina preživjela su dvojica pilota, a teško su povrijeđena četvorica mještana koji su se našli na mjestu nesreće, prenosi AP.

Avion je transportovao vojnike, od koji je većina tek stupila u službu, na vojnu obuku, a ministar odbrane Filipina, Delfin Lorenzana je potvrdio da su svi putnici bili pripadnici vojske koji su služili na aerodromu Lagindingan, udaljenom oko 460 kilometara sjeverositočno od mjesta nesreće.

Lorenzana je rekao da je akcija spasavanja u toku.

U avionu se nalazilo 96 ljudi, uključujući tri pilota i pet članova posade.

Vojni zvaničnici su saopštili da je najmanje 50 osoba prevezeno u bolnicu u Sulu ili u obližnji grad Zamboangu.

Jedinice filipinske vojske su se, u šumovitom području provincije Sulu, dugo borile protiv islamskih pobunjenika iz grupe Abu Sajaf i drugih ekstremističkih frakcija, ali je pukovnik Edgar Arevalo potvrdio da avion nije bio napadnut i istakao da su u fokusu nadležnih spasilačka akcija i istraga.

Bonus video: