Izrael Ruandi daje 5.000 dolara za svakog azilanta koga primi

Navodno nije odlučeno ko će primiti obavještenje o iseljavanju, ali se zna da će žene, djeca i žrtve trgovine ljudima biti isljučene, kao i oni koji još čekaju odgovor na zahtjev za azil
0 komentar(a)
Izrael, Foto: Shutterstock
Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2017. 11:34h

Izrael će platiti Vladi Ruande 5.000 dolara za svakog Afrikanca koji je u Izraelu tražio azil, a koga ta zemlja odluči da primi, javili su izraelski mediji, a naknadno potvrdio jedan anonimni izraelski zvaničnik.

Vlada Izraela će dodatno platiti tim ljudima ako pristanu da odu dobrovoljno po 3.500 dolara, kao i avionsku kartu.

Dogovor o tome s Ruandom nije zvanično objavljen pa se ne zna tačno šta Izrael osim novčanih nagrada daje u zamjenu za pristanak afričke zemlje da primi azilante.

Očekuje se da će Uprava za stanovništvo i imigraciju početi operaciju iseljavanja u narednim nedjeljama, a iseliće se Eritrejci i Sudanci.

Navodno nije odlučeno ko će primiti obavještenje o iseljavanju, ali se zna da će žene, djeca i žrtve trgovine ljudima biti isljučene, kao i oni koji još čekaju odgovor na zahtjev za azil.

Izraelska vlada je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno prihvatila predlog da se zatvori prihvatni centar na jugu zemlje u pustinji Negev, gdje su imigranti iz Afrike bili smješteni. Izraelske vlasti su vršile pritisak na Eritrejce i Sudance da odu, ali ih nisu silom tjerale.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je postignut međunarodni sporazum koji omogućava da ode 40.000 preostalih Afrikanaca bez njihove saglasnosti.

Prihvatni centar otvoren prije četiri godine koštao je 91 milion dolara i još oko 70 miliona dolara godišnje za održavanje. Kapacitet centra je 3.360 ljudi i povremeno je bio pun.

Organizacije za ljudska prava su pozdravile odluku da se zatvori, ali su kritikivale plan da se deportuju ili zatvore oni koji traže azil.

Bonus video: