Kolateralnu štetu Olimpijade nemoguće spriječiti

Najveći izazov za organizatore Olimpijskih igara u Tokiju predstavlja kako da spriječe širenje koronavirusa među sportistima, a kasnije i među populacijom Japana koja većinom nije vakcinisana

14621 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Olimpijada u Tokiju se održava za manje od tri nedjelje, a Međunarodni olimpijski komitet je pod velikim pritiskom.

Japan je nedavno izašao iz četvrtog talasa kovida-19 sa oko 1400 novih slučajeva dnevno, a cifre su ponovo počele da rastu. U Tokiju je u subotu prijavljeno 716 novih slučajeva, najviše u posljednih pet nedjelja, što bi moglo značiti početak petog talasa.

Uprkos tome, Igre će se ipak održati. Gledaocima iz inostranstva je zabranjen ulaz dok će broj domaćih gledalaca biti ograničen na 50 odsto od ukupnog kapaciteta lokacija na kojima će se održavati sportski događaji. To znači da će događajima prisustvovati oko 10 000 gledalaca koji će morati da nose maske sve vrijeme i neće im biti dozvoljeno da viču ili da navijaju.

Međutim, tih 10 000 gedalaca su najmanji problem za organizatore.

Oko 90 000 međunarodnih sportista, članova timova i novinara bi trebalo da stigne u Japan uoči Igara. Sasvim je izvjesno da će neki od njih sa sobom donijeti koronavirus.

Čak i puna vakcinacija i testiranje uoči polaska to neće moći da spriječe, kao što je pokazao nedavni slučaj kovida u olimpijskom timu Ugande. Sada je kod još jednog sportiste iz tog tima, koji je vakcinisan prije polaska, utvrđeno da je zaražen delta sojem koronavirusa.

U nedjelju je saopšteno i da je testiranjem u Japanu utvrđeno i da je član srpskog olimpijskog veslačkog tima pozitivan na koronavirus. Rojters je prenio da je testiranje srpskog veslačkog tima sprovedeno na aerodromu Haneda i da su nakon pozitivnog testa kod jednog od veslača ostali članovi tima poslati u karantin u Tokiju.

„Budući da se očekuje da će biti izolovani dvije nedjelje, srpski veslački tim vjerovatno neće moći da trenira u Nantu prije Igara“, kazao je japanski olimpijski zvaničnik.

Ovi slučajevi demonstriraju da je glavni problem sa kojim se suočavaju organizatori Igara u Japanu kako da spriječe da oni koji donesu virus u Tokio ne prošire zarazu među ostalim sportistima i među populacijom Japana, koja većinom nije vakcinisana.

Trenutno, samo oko 23 odsto japanske populacije je primilo makar jednu dozu vakcine protiv kovida. To, kako piše portal „Konverzejšn“, nije dovoljno da zaštiti populaciju, a takođe je ispod stope vakcinacije širom Azije i Australije.

Takođe postoji bojazan da će, kada budu odlazili, međunarodni sportisti zarazu odnijeti u svoje domovine. Organizatori Igara u Tokiju žele ubrzavanje vakcinacije za ljude koji učestvuju u Olimpijadi. Međutim, oni nijesu pružili detalje o tome kako mogu garantovati da će dvije doze vakcina biti date uz propisani vremenski razmak između prve i druge doze.

Takođe nije navedeno da li su u planove za vakcinaciju uključeni zaposleni u smještajnim objektima, vozači, novinari i preko 110 000 volontera koji bi mogli doći u kontakt sa učesnicima.

Olimpijski smještaj i lokacije za trening u Tokiju dizajnirani su i građeni prije kovida-19, što znači da nijesu predviđeni za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, posebno ne onih koje se prenose kapljičnim putem.

Zatim tu je i nešto što bi mnogi mogli smatrati trivijalnim. Predviđeno je da tokom Igara u Tokiju bude podijeljeno oko 160 000 besplatnih kondoma.

Mada je distribucija kondoma bila uobičajena na prošlim Igrama, ovog puta poruka o „bezbjednom seksu“ djeluje u suprotnosti sa instrukcijama za sportiste da „izbjegavaju sve nepotrebne vidove kontakta“.

Oko 90 000 međunarodnih sportista, članova timova i novinara bi trebalo da stigne u Japan uoči Olimpijskih igara. Sasvim je izvjesno da će neki od njih sa sobom donijeti koronavirus, a čak i puna vakcinacija i testiranje uoči polaska to neće moći da spriječe

Uprkos uvjeravanjima da su kondomi namijenjeni za upotrebu nakon igara kada se sportisti vrate u svoje domovine, pitanje je hoće li tu poruku uvažiti i sportisti koji budu smješteni jedni preko puta drugih u Tokiju. Olimpijsko selo bi, kako piše „Konverzejšn“, moglo postati superklaster.

Učesnicima je takođe dozvoljeno da konzumiraju alkohol u svojim sobama, a pitanje je kako će to uticati na držanje socijalne distance.

Smjernice o tome što sportisti i zvaničnici smiju ili ne smiju tokom Olimpijade kako bi se ograničilo širenje kovida-19 stalno se mijenjaju.

Istraživači i naučnici žestoko su kritikovali raniju verziju pravilnika koju je izdao MOK, tvrdeći da nije zasnovana na naučnoj procjeni rizika, da nije uzeto u razmatranje kako dolazi do izloženosti koronavirusu i koji učesnici su izloženi najvećem riziku, uključujući i neke koji se takmiče na Paraolimpijadi. Naučna zajednica se još nije izjasnila o ažuriranoj verziji pravilnika.

Uprkos svemu, Olimpijske igre u Tokiju će se održati. Olimpijski brend ne može sebi priuštiti njihovo odlaganje, ali će kolateralna šteta vjerovatno biti značajna.

Bonus video: