Čuli su glasine da su Amerikanci otišli

„Čuli smo glasile da su Amerikanci napustili Bagram... i konačno oko sedam sati ujutru to je i potvrđeno“, kazao je Kohistani za AP. „Nijesmo znali kada planiraju odlazak. Nijesu nam rekli da su otišli“, kazao je avganistanski oficir novinarima tokom obilaska evakuisane i sada pokradene baze

19903 pregleda 10 komentar(a)
Avganistanac prodaje polovnu američku robu u blizini baze u Bagramu, Foto: Rojters
Avganistanac prodaje polovnu američku robu u blizini baze u Bagramu, Foto: Rojters

Američke snage su prekinule snabdijevanje strujom aerodroma u Bagramu i nijesu obavijestile visokog avganistanskog zvaničnika o svom odlasku, što je kako prenose „Gardijan“ i „CNN“ izazvalo razočaranje i ljutnju kod avganistanskih vojnika.

Novi komandant aerodroma, general Mir Asadula Kohistani, kazao je za agenciju AP da je za odlazak Amerikanaca saznao tek dva sata pošto su oni napustili Bagram.

Novi detalji o nečujnom povlačenju Amerikanaca tokom noći iz baze u blizini Kabula, gdje su proveli dvije decenije, ukazuje na povremeno nelagodan odnos američkih snaga sa njihovim avganistanskim partnerima.

„Čuli smo glasile da su Amerikanci napustili Bagram... i konačno oko sedam sati ujutru to je i potvrđeno“, kazao je Kohistani za AP. „Nijesmo znali kada planiraju odlazak. Nijesu nam rekli da su otišli“, kazao je avganistanski oficir novinarima tokom obilaska evakuisane i sada pokradene baze.

Kohistanijeva izjava je u suprotnosti sa saopštenjem koje su prošle nedjelje objavile SAD da su njihove snage koordinisale odlazak iz raznih baza sa avganistanskim liderima.

Sa 3.000 vojnika pod njegovom komandom, Kohistanijeve snage su daleko manje od američkih trupa koje su boravile u bazi u Bagramu koja je u jednom trenutku izgledala kao mali, mada strogo čuvani, grad sa kafićima, sportskim dvoranama, lancima brze hrane, čak i bioskopom.

Komenatrišući kapacitete avganistanskih snaga u Bagramu, koje očekuju napad od pobunjenih talibana, Kohistani je kazao: „Ako nas poredite sa Amerikakcima, tu je velika razlika. Međutim, u skladu sa našim kapacitetima mi dajemo sve od sebe i kako bi obezbijedili i služili svim ljudima“.

U roku od dvadeset minuta od nečujnog odlaska američkih vojnika u petak, snabdijevanje strujom je prekinuto i u bazi je zavladao mrak, kazao je za britanski list vojnik Abdul Rauf koji je deset godina služio u talibanskim uporištima u pokrajinama Helmand i Kandahar. On kaže da je mrak bio svojevrstan poziv za pljačkaše. Ušli su sa sjevera, prošli prvu barijeru, upali u zgrade i sve što su mogli utovarili u kamione.

CNN piše da se Avganistanci, koji su sada zaduženi za Bagram osjećaju napušteno. Jedan avganistanski oficir je kazao da se osjeća kao da ga bez pozdrava napustio stari prijatelj.

„U jednoj noći su poništili sve što je građeno tokom 20 godina zbog načina na koji su otišli, u sred noći, a da ne obavijeste avganistanske vojnike koji su patrolirali tom oblašću“, kazao je drugi avganistanski vojnik za agenciju AP.

Novi detalji o prošlonedjeljnom tajnom povlačenju isplivavaju u trenutku kada avganistanske snage raspoređuju stotine komandosa i pripadnika provladinih milicija kako bi se suprotstavili talibanskoj ofanzivi na sjeveru zemlje i drugim frontovima. Tokom vikenda i u ponedjeljak stotine talibanskih vojnika pobjegle su u Tadžikistan pred naletom talibanskih pobunjenika. Avganistanske vlasti su juče saopštile da će se vojnici koji su pobjegli u Tadžikistan vratiti na svoje pozicije kako bi se suprotstavili talibanima.

Od maja, talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad oko 150 četvrti širom Avganistana, a proteklih dana su napredovali u pokrajini Badakšan na granici sa Kinom i Tadžikistanom. Ujedinjene nacije su objavile prošle nedjelje da je ukupno 56 546 ljudi raseljeno, a avganistanski potpredsjednik Amrula Saleh je kazao da su desetine porodica pobjegle u strahu od masakra kako bi potražile utočište u velikim gradovima. „Činimo što možemo sa sredstvima kojima raspolažemo“, objavio je on na Tviteru.

Avganistanski vojnik u bazi u Bagramu
Avganistanski vojnik u bazi u Bagramufoto: REUTERS

„Planiramo veliku ofanzivu kako bismo povratili izgubljene teritorije od neprijatelja“, kazao je za agenciju AFP Favad Aman, portparol Ministarstva odbrane. „Naše trupe na terenu se organizuju za ovu operaciju“.

Kohistani insistira da avganistanske snage mogu da zadrže bazu u Bagramu uprkos nizu talibanskih pobjeda na frontu. U bazi se takođe nalazi zatvor sa oko 5000 zatvorenika, od kojih su mnogi navodno talibani.

Pentagon tvrdi da povlačenje SAD ne mora da znači kraj NATO misije „odlučna podrška”, uprkos odluci NATO-a u aprilu da počne i finalizuje povlačenje svojih trupa u roku od nekoliko mjeseci.

Američka centralna komanda je juče saopštila da je završila 90 odsto povlačenja iz Avganistana i zvanično predala sedam lokacija avganistanskom ministarstvu odbrane. Posljednji američki vojnici će ostati do isteka sporazuma o zaštiti aerodroma u Kabulu, koji bi zatim trebalo da preuzme Turska.

Kohistani je kazao da su Amerikanci za sobom u Bagramu ostavili 3,5 miliona predmeta, koje su koristili vojnici. Među njima su desetine hiljada flaša vode, energetskih pića i gotovih vojnih obroka. Takođe su ostavili hiljade civilnih vozila, od kojih mnoga nemaju ključeve, kao i stotine oklopnih vozila. Kohistani je kazao da su vojnici ostavili i oružje manjeg kalibra kao i municiju, ali da su sa sobom ponijeli teško naoružanje.

U ponedjeljak, tri dana nakon odlaska Amerikanaca, avganistanski vojnici su i dalje skupljali gomile smeća uključujući prazne flaše vode i limenke koje su ostavili pljačkaši, piše „Gardijan”

Avganistanci sada imaju Bagram, ali nemaju dovoljno aviona kako bi ga u potpunosti iskoristili. Borbeni avioni su prema riječima visokih avganistanskih oficra i bivšeg američkog komandanta generala Dejvida Patreusa ključni za odvraćanje talibanske ofanzive.

Rusija obećava Tadžikistanu pomoć na granici sa Avganistanom

Ruski vojni helikopteri u bazi u Tadžikistanu ispalili su juče rakete u okviru vojne vježbe, dok je Moskva saopštila da su njene snage u toj centralnoazijskoj zemlji u potpunosti opremljene da pomognu u obezbjeđivanju granice sa Avganistanom.

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon u ponedjeljak je naredio mobilizaciju 20 000 vojnih rezervista kako bi obezbijedio granicu sa Avganistanom pošto je više od 1000 pripadnika avganistanskog bezbjednosnog personala pobjeglo preko granice zbog ofanzive talibana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je Rahmonu da će Moskva ukoliko bude potrebno pomoći ovoj siromašnoj bivšoj sovjetskoj republici da izađe na kraj sa haosom koji ne nastao nakon odlaska NATO snaga iz Avganistana.

Ruska baza u Tadžikistanu jedna je od najvećih koju ta zemlja ima u inostranstvu i opremljena je tenkovima, helikopterima, dronovima i borbenim avionima, ističe Rojters.

Bonus video: