Si: Kina nudi alternativni put modernizacije

U odgovoru na kritike da Komunistička partija Kine sprovodi autoritarnu upravu, Si je kazao da o tome da li je neka zemlja demokratska ili nije treba da sudi narod, a ne šačica drugih zemalja. „Postoje različiti putevi do blagostanja, a narodi svih zemalja imaju pravo da biraju svoj put i institucionalne modele“, kazao je Si

8763 pregleda 2 komentar(a)
Sa međunarodnog političkog samita, Foto: Rojters
Sa međunarodnog političkog samita, Foto: Rojters

Kineski predsjednik Si Đinping kazao je juče na onlajn međunarodnom političkom samitu da se kineska modernizacija pokazala kao održiva alternativa zapadnom sistemu upravljanja i da je Peking spreman da podijeli svoje iskustvo sa drugim zemljama.

„Ne postoji univerzalni model modernizacije, i države treba da pronađu onaj koji im najviše odgovara. Komunistička partija Kine je spremna da podijeli svoje iskustvo sa političkim partijama u svim zemljama... kako bi učinili dobro za naš narod i ljude širom svijeta...“, kazao je Si.

Kineski predsjednik je takođe pozvao političke partije širom svijeta da se suprotstave svakoj zemlji koja koristi „tehnološke blokade“, aludirajući na Sjedinjene Države koje Kinu smatraju strateškim konkurentom.

Dok administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena traži podršku savezničkih demokratija uključujući Evropsku uniju i Japan kako bi koordinirala oštriji stav protiv Kine, Peking se, kako prenosi Rojters, okrenuo državama poput Sjeverne Koreje i Srbije tražeći podršku i afirmaciju.

„Zajedno, moramo se suprotstaviti svim postupcima unilateralizma u ime multilateralizma, hegemonije i politike moći“, kazao je Si na virtuelnom skupu predstavnika 500 partija iz 160 država poput Rusije, Zimbabvea, Kube i Burkine Faso.

„Ako ga posmatramo iz ugla „prvo moja zemlja“, svijet je uzak i pretrpan, i često pun žestoke konkurencije“, kazao je Si očigledno aludirajući na politiku „Amerika na prvom mjestu“ bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Kineske diplomate često kritikuju SAD jer navodno pokušava da podrije razvoj Kine uskraćujući joj pristup američkoj tehnologiji.

U očiglednom odgovoru na kritike da Komunistička partija Kine sprovodi autoritarnu upravu, Si je kazao da o tome da li je neka zemlja demokratska ili nije treba da sudi narod, a ne šačica drugih zemalja. „Postoje različiti putevi do blagostanja, a narodi svih zemalja imaju pravo da biraju svoj put i institucionalne modele“, kazao je Si.

Virtuelni skup predstavnika svjetskih političkih partija osmišljen je kako bi pomogao međunarodnoj zajednici da se „brže prilagodi usponu Kine“ i kako bi Peking stekao „bolje razumijevanje, podršku i prijateljstva“ kazao je Guo Ježou, zamjenik ministra međunarodnog odsjeka, koji je organizovao skup.

Rojters navodi da je Kina sve više zabrinuta za svoju međunarodnu reputaciju, koja je ukaljana zbog prvobitne reakcije na izbijanje epidemije kovida-19, njene pomorske i teritorijalne nametljivosti prema susjedima, ofanzive u Hong Kongu i ponašanja prema etničkim manjinama u Sinđijangu.

Kurt Kembel, koordinator Bijele kuće za indopacifički region kazao je juče da je moguće da Kina i SAD koegzistiraju u miru, ali da je izazov ogroman i da je Peking postao sve nasrtljiviji.

Kembel je kazao da će predsjednik Džo Bajden kasnije ove godine biti domaćin samita sa liderima Australije, Indije i Japana, takozvane Kvad grupe koju Vašington smatra sredstvom za suprotsavljanje Kini. Kebel je kazao da će za SAD biti izazov da osmisle strategiju koja će pružiti priliku za Kinu, ali takođe i odgovor ukoliko ona preduzme korake koji nijesu u skladu sa „očuvanjem mira i stabilnosti“.

Vjerovatno će biti „perioda neizvjesnosti, možda čak i perioda povremeno pojačanih tenzija“, kazao je Kembel.

Vučić: KP Kine je garancija multilateralizma u odnosima između država

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče u obraćanju na onlajn samitu povodom 100. godišnjice Komunističke partije Kine da je vijek postojanja KP Kine, vijek najvećih promjena u istoriji čovječanstva i naglasio da Srbija želi da nastavi da jača veze sa Kinom.

U ime sprskog naroda i građana Srbije „iskrenih poštovalaca i čeličnog prijatelja Kine“ i u ime Srpske napredne stranke Vučić je čestitao stogodišnjicu osnivanja KPK i ostvarivanje „jednog od velikih ciljeva KPK - stvaranje umjereno prosperitetnog i razvijenog društva do 2021. godine”.

„KPK sa generalnim Sekretarom Si Đinpingom kao jezgrom, kristalno je jasno, na ovom veoma značajnom primjeru, demonstrirala cijelom svijetu da ono što zacrta, to i sprovede“ rekao je Vučić.

Rekao je da je KP Kine danas velika garancija multilateralizma u političko-ekonomskim odnosima među suverenim državama.

„Našom obostrano korisnom saradnjom, visoke peći u mojoj zemlji koje su bile pred gašenjem, rudnici koji su bili neprofitabilni ili pred zatvaranjem, putevi i pruge koji nisu postojali, dobili su novi život i pokrenuli novu vitalnost i vjeru u budućnost. Veliko podmlađivanje kineske nacije koje uspješno predvodite generalni sekretaru gospodine Si Đinping, dalo je svoj aktivni doprinos našoj borbi za podmlađivanje srpske nacije, kojoj služim i koju beskrajno volim”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da podržava politiku jedne Kine i cijeni principijelnu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Bonus video: