Ubijen predsjednik Haitija, Dominikanska Republika zatvorila granicu

Kako prenosi BBC, Žozef je rekao da je predsjednikovu rezidenciju u Port o Prensu napala grupa neidentifikovanih naoružanih ljudi, stranci koji su govorili engleski i španski

10766 pregleda 4 komentar(a)
Žovenel Moiz, Foto: REUTERS
Žovenel Moiz, Foto: REUTERS

Predsjednik Haitija Žovenel Moiz je ubijen u napadu na njegovu privatnu rezidenciju, navodi se u saopštenju vršioca dužnosti premijera te zemlje Kloda Žozefa, prenosi N1.

Kako prenosi BBC, Žozef je rekao da je predsjednikovu rezidenciju u Port o Prensu napala grupa neidentifikovanih naoružanih ljudi.

Dodaje se da je i prva dama Haitija povrijeđena u napadu.

Žozef je istakao da se preduzimaju sve mjere kako bi se osigurala bezbjednost države.

Dominikanska Republika naredila je danas da se odmah zatvori njena granica sa Haitijem, poslije ubistva predsjednika Žovanela Moiza. Granica od 380 kilometara dijeli Haiti od Dominikanske Republike na ostrvu Hispanjola. Prema listu Listin Diario, dominikanski predsjednik Luis Abinader pozvao je visoke vojne zvaničnike da procijene situaciju.

Ubistvo prijeti da dalje destabilizuje ovu zemlju, najsiromašniju u Americi, koja se već suočava s političkom i bezbjednosnom krizom. Prema riječima prelaznog premijera Haitija Klodu Žozefu, predsjednika su ubili stranci koji su govorili engleski i španski. Odnosi Haitija i Dominikanske Republike su istorijski teški. Oko 500.000 Haićana ilegalno živi u Dominikanskoj Republici i ilegalna imigracija je stalni kamen spoticanja između dvije zemlje. Predsjednik Abinader planira da izgradi zid duž granice od 380 kilometara.

Bonus video: