Isak Hercog postao 11. predsjednik Izraela

Hercog je izabran za predsjednika u Knesetu u junu, a ranije je bio lider Laburitičke stranke lijevog centra i predvodio opoziciju u Knesetu

4958 pregleda 1 komentar(a)
Isak Hercog, Foto: Reuters
Isak Hercog, Foto: Reuters

Isak Hercog, potomak istaknute izraelske porodice cionista, položio je danas zakletvu u parlamentu, Knesetu, i tako postao novi, 11. predsjednik Izraela.

Šezdesetogodišnji Hercog je tu mahom ceremonijalnu funkciju preuzeo zaklinjući se pred poslanicima sa jednom rukom na Bibliji.

On je na dužnosti zamijenio 81-godišnjeg Ruvena Rivlina, kome je istekao sedmogodišnji mandat, obećavši da će premostiti duboke podjele u izraelskom društvu.

Hercogov otac Haim bio je šesti predsjednik Izraela, 1980-tih godina, a prije toga izraelski ambasador u UN.

Djeda novog predsjednika, Jicak Halevi Hercog, bio je prvi glavni rabin jevrejske države, a njegov rođak Aba Eban šef diplomatije i ambasador u UN i SAD.

"Istina je da ti malo zavidim. Ubrzo ćeš otkriti kakvu veliku i divnu privilegiju imaš da budeš predsjednik svih raznolikih zajednica Izraela, Jevreja i Arapa, religioznih i sekularnih, mladih i starih", napisao je dosadašnji šef države Rivlin u pismu svom nasljedniku na dužnosti Hercogu, objavljenom na Tviteru.

Hercog je izabran za predsjednika u Knesetu u junu, a ranije je bio lider Laburitičke stranke lijevog centra i predvodio opoziciju u Knesetu.

Pošto je napustio politiku 2018. godine, predvodio je Jevrejsku agenciju, neprofitnu organizaciju koja blisko sarađuje sa Vladom Izraela u promociji useljavanja u tu zemlju i pomaže jevrejskim zajednicama u inostranstvu.

Novi predsjednik Izraela izabran je u vrijeme dubokih podjela u izraelskom društvu i najavio je da namjerava da svima bude predsjednik i da radi na očuvanju izraelske demokratije.

On je ocijenio da Izraelci od njega očekuju da, kako je rekao "spusti ton, smanji plamen, da smiri stvari".

Pored toga što prima strane zvaničnike, predsjednik Izraela daje pomilovanja, bira mandatara za sastav vlade poslije parlamentarnih izbora.

Rivlin je to učinio pet puta za vrijeme svog mandata, a posljednjih put poslije izbora 23. marta.

Hercog je položio zakletvu nepunih mjesec dana poslije obrazovanja nove vlade premijera Naftalija Beneta koji je s ministrom spoljnih poslova Jairom Lapidom postigao koalicioni sporazum.

Tako je okončana dugogodišnja vladavina Benjamina Netanjahua koji je na funkciji premijera bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Bonus video: