Pritisci na vlasti rastu zbog porasta broja napada na novinare

Umro gruzijski kamerman koga su pretukli desničari

Aleksander Laškarava (37), koji je radio za nezavisnu televiziju Pirveil, pronađen je mrtav u svom krevetu rano jutros, javila je ta televizija. Njega su anti LGBTQ demonstranti pretukli u ponedjeljak i pretrpio je više fraktura lica

7969 pregleda 1 komentar(a)
Aleksander Laškarava, Foto: REUTERS
Aleksander Laškarava, Foto: REUTERS

Gruzijski kamerman, koga su pretukli pripadnici ekstremne desnice na margini demonstracija protiv održavanja marša LGBT umro je, javila je danas televizija za koju je radio.

Aleksander Laškarava (37), koji je radio za nezavisnu televiziju Pirveil, pronađen je mrtav u svom krevetu rano jutros, javila je ta televizija. Njega su anti LGBTQ demonstranti pretukli u ponedjeljak i pretrpio je više fraktura lica.

Pritisci na gruzijske vlasti rastu zbog porasta broja napada na novinare u zemlji.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je te napade na novinare navodeći da su novinari pretrpieli povrede, uključujući udare, hemijske opekotine i lomove ruku.

RSF je osudila vlasti za "pasivnu krivicu" ocijenivši da policija nije ispunila svoj zadatak da zaštiti novinare.

Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je otvorena istraga da se utvrdi uzrok smrti Laškarave.

Aktivisti za odbranu ljudskih prava pozvali su na protest danas popodne i zatražili ostavku premijera Iraklija Garibašvilija.

Više poznatih ličnosti i šefova medija osudili su Garibašvilijevu vladu da je organizovala nasilnu kampanju protiv novianra.

Gruzijskog premijera mnogi su kritikovali iz opozicije kao i aktivisti za ljudska prava kada je zauzeo stav protiv održavanja marša LGBTQ, ocijenivši da je takav marš "neprihvatljiv za veliki dio društva".

Oni zamjeraju vladajućoj stranci Gruzijski san, da je prećutno podržala nacionalističke i homofobne grupe koje su takođe organizovale više demonstracija protiv opzicionih prozapadnih partija.

Preporučujemo za Vas