Uhapšen ključni osumnjičeni nakon ubistva predsjednika Haitija

Haićanske vlasti navode da je atentat izvela jedinica koja se sastojala od 26 Kolumbijaca i dva Haićanska Amerikanca, što je ovu karipsku državu uvuklo u dublju krizu

4202 pregleda 1 komentar(a)
Čarls, Foto: REUTERS
Čarls, Foto: REUTERS

Policija Haitija saopštila je u nedjelju da su uhapsili jednog od osumnjičenih nalogodavaca atentata na predsjednika zemlje Haitija Žovanela Moiza.

Radi se o Haićaninu, a vlasti ga optužuju za unajmljivanje plaćenika u cilju da smijeni i zauzme Moizeovo mjesto.

Moiz je ubijen u srijedu rano ujutro u svojoj kući u Port-au-Princeu, a haićanske vlasti navode da je atentat izvela jedinica koja se sastojala od 26 Kolumbijaca i dva Haićanska Amerikanca, što je ovu karipsku državu uvuklo u dublju krizu.

Njegova supruga je ranjena i prebačena u Ameriku na liječenje.

Šef nacionalne policije Leon Čarls rekao je na konferenciji za novinare da je uhapšeni, 63-godišnji Kristijan Emanuel Sanon, početkom juna u pratnji angažovanih čuvara doletio na Haiti privatnim avionom i želio da preuzme mjesto predsjednika.

Nije objasnio Sanonove motive osim što su rekli da su politički, ali je dodao da je jedan od zatvorenika po hapšenju kontaktirao Sanona. On je, zatim, kontaktirao još dvije osobe za koje policija smatra da su takođe ključni u planiranju atentata, dodao je Čarls.

"Misija ovih napadača u početku je bila osigurati sigurnost Emanuela Sanona, ali kasnije je misija promijenjena ... i oni su jednom od napadača uručili nalog za hapšenje predsjednika republike", rekao je Čarls.

Javne evidencije pokazuju da je muškarac sa Sanonovim imenom radio kao doktor na Floridi, ali nije odmah bilo jasno je li riječ o istom čovjeku.

Nije bilo jasno zašto bi Sanon želio srušiti Moizea.

Vašington je poslao tehnički tim na Haiti koji će procijeniti situaciju. Tim će se sastati sa tri haićanska političara od kojih svaki tvrdi da je legitimni lider zemlje.

Haićanska policija uhapsila je 18 Kolumbijaca i 3 Američka Haićanina, uključujući Sanona, zbog ubistva, rekao je Čarls.

Pet Kolumbijaca još je na slobodi, a troje je ubijeno, dodao je.

Moizeovo obezbjeđenje će biti ispitane krajem ove nedjelje, u pokušaju vlasti da utvrdi kako su napadači ušli u rezidenciju.

Osumnjičeni atentatori rekli su istražiteljima da su bili tamo kako bi zatvorili, a ne ubili predsjednika, izjavili su ranije u nedjelju Miami Herald i osoba upoznata s tim pitanjem.

Parlamentarni izbori trebali su se održati u oktobru 2019. godine, ali sporovi su ih odložili, što znači da je gospodin Moïze vladao dekretom. Planirao je da održi referendum o predloženim ustavnim promjenama ovog septembra.

Ustav kaže da bi Parlament trebalo da izabere drugog predsjednika. Ali, izmjene ustava, koje nisu prihvatili svi, sugerišu da bi premijer trebalo da preuzme ulogu šefa države.

Haiti ima i privremenog premijera Kloda Žozefa i novoimenovanog Ariela Henrija koji još nije položio zakletvu.

Oba tvrde da su zaduženi za vođenje zemlje.

U petak je grupa političkih stranaka potpisala rezoluciju kojom se proglašava novi predsjednik - Džosef Lambert - a gospodin Henri djeluje kao njegov premijer.