Dva Jordanca proglašena krivim za zavjeru protiv monarhije, osuđena na 15 godina

Basem Avadalah nekada glavni savjetnik monarha i Šarif Hasan bin Zaid, član kraljevske porodice, proglašeni su krivim za pobunu i podstrekavanje, a navodno su kovali zavjeru sa princom Hamzom, kraljevim polubratom i tražili stranu pomoć

1451 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Jordanu osudio je danas dva bivša zvaničnika na po 15 godina zatvora zbog navodne zavjere protiv te prozapadne monarhije u koju je umiješan i polubrat jordanskog kralja Abdulaha Drugog.

Basem Avadalah nekada glavni savjetnik monarha i Šarif Hasan bin Zaid, član kraljevske porodice, proglašeni su krivim za pobunu i podstrekavanje, a navodno su kovali zavjeru sa princom Hamzom, kraljevim polubratom i tražili stranu pomoć.

Vojni sudija potpukovnik Muvafik al Masaid je danas objavio presudu posle suđenja iza zatvorenih vrata koje se sastojalo iz šest ročišta.

Dvojica optuženih su osuđena na 15 godina za svako od dva krivična djela, ali je sudija rekao da će služiti samo jednu kaznu.

Osumnjičeni su uhapšeni u aprilu zbog navodne zavjere protiv kraljevine koju su kovali sa princom Hamsom, bivšim prijestolonasljednikom.

Kraljevska porodica je saopštila da je riješila nesporazum sa Hamzom, koji nikada nije zvanično optužen.

Advokati Avadalaha, koji ima državljanstvo SAD, rekli su da on tvrdi da su ga mučili u pritvoru i da strahuje za svoj život.

Tri Jordanca su optužena za pripremanje pobune protiv monarha, a princ je porekao optužbe u video porukama objavljenim u aprilu pošto je stavljen u kućni pitvor.

On je rekao da je ućutkan kako ne bi govorio protiv korupcije o lošeg upravljanja.

Dvojica danas osuđenih su se izjasnila da nisu krivi.

Kralj Abdulah uskoro putuje u posjetu Vašingtonu i biće prvi arapski lider koji će se sastati sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom u Bijeloj kući.

Jordan je blizak saveznik SAD na Bliskom istoku i smatra se ključnim partnerom za evantualno oživljavanje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Bivši savezni tužilac Majkl Salivan koga je porodica Avadalaha u SAD angažovala je izjavio za Asošejted pres da je suđenje iza zatvorenih vrata bilo u potpunosti nefer.

Avadalah kaže da su ga tukli, izlagali električnim šokovima i da su mu prijetili ako ne prizna, rekao Salivan.

Sud je odbio molbu jordanskih advokata da zove svjedoke i tužioci su samo pokazali navodne transkripte, ali ne i video snimke tokom suđenja.

Kancelarija tužioca je porekla da je suđenje bilo nefer, tvrdeći da je Avadalahu suđeno u skladu s jordanskim zakonom.

Takođe je navedeno da je on rekao da je mučen tek uoči izricanja kazne. Salivan bivši državni tužilac Masačustesa je rekao da se presuda unaprijed znala i najavio žalbu.

Avadalah je bio šef kraljevskog dvora i ministar u Jordanu. Njegova porodica je apelovala na Bajdenovu administraciju da traži Avadalahovo oslobađanje.

On ima poslovne interese u Zalivu i savjetovao je moćnog saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salvana o stranim investicijama.

Bonus video: