Keri i Lavrov: SAD i Rusija spremne za saradnju u borbi protiv promjena klime

"Proveli smo godine i vi i ja pregovarajući o ratovima, hemijskom oružju, nuklearnom oružju i mogu bez rezerve reći da je ovo apsolutno podjednako kritična i hitna inicijativa", rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare

2994 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki specijalni izaslanik za klimu Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dogovorili su se na sastanku u Moskvi da razviju saradnju u borbi protiv promjena klime.

Keri koji se već mnogo puta sretao sa Lavrovom dok je bio državni sekretar SAD, rekao je da "ulog ne može biti veći" dok se svijet suočava sa vrućinom i drugim ekstremnim meteorloškim pojavama.

"Proveli smo godine i vi i ja pregovarajući o ratovima, hemijskom oružju, nuklearnom oružju i mogu bez rezerve reći da je ovo apsolutno podjednako kritična i hitna inicijativa", rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Lavrov je ukazao da Moskva "posvećuje veliku pažnju problemima povezanim s klimatskim promjenama", pozdravljajući "vrlo pravovremenu" posjetu svog američkog gosta Moskvi.

Po njegovim riječima, Rusija očekuje "blisku saradnju" sa Sjedinjenim Državama na samitu COP26 u novembru u Glazgovu u Velikoj Britaniji.

Lavrov je dodao da je posjeta Kerija "veoma važna i pozitivna" da bi se "ublažile tenzije" između njihove dvije zemlje, koje se godinama pojačavaju usljed optužbi za miješanje u izbore, špijunažu i sajber napade, masovno pripisanih Moskvi.

Rusija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i gasa, obećala je posljednjih godina da će klimatske promjene shvatati ozbiljno. Sve su veći šumski požari u Sibiru i topljenje vječito zamrznutog tla - "permafrosta", ugrožava nekoliko gradova u oblasti Sjevernog pola.

Tokom godišnjeg govora u aprilu, predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se Rusija mora prilagoditi klimatskim promjenama i naredio stvaranje industrije koja će reciklirati ugljenik ispušten u atmosferu.

Klimatske promjene su jedna od rijetkih oblasti u kojima su Sjedinjene Države i Evropska unija usred stalnih tenzija s Moskvom izrazile spremnost za saradnju s Rusijom.

Bonus video: