apelovali da se vakcine podijele sa siromašnim zemljama

SZO: Bogate zemlje treba da doniraju vakcine, a ne da ih koriste kao dodatne doze

On je pozvao kompanije Fajzer i Moderna da ulože sav napor da snabdiju svjetski Kovaks program za vakcine, Afrički tim za nabavku vakcina i i zemlje sa niskim ili srednjim prihodima sa vrlo malo pokrivenosti

5890 pregleda 3 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Visoki zvaničnici u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji rekli su da nema dovoljno dokaza da se potvrdi da je potrebna treća doza vakcina, i apelovali danas da se vakcine podijele sa siromašnim zemljama koje još nisu imunizovale svoje stanovništvo, umjesto da ih bogate zemlje koriste za dodatne doze.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je novinarima da je groteskna razlika u raspoloživosti vakcina u svijetu podstaknuta "pohlepom" i pozvao farmaceutske kompanije da prioritet u isporuci svojih antikovid vakcina daju siromašnim zemljama umjesto da lobiraju kod bogatih zemalja da koriste još više doza.

Farmaceutske kompanije traže odobrenje za upotrebu treće doze vakcine u nekim zemljama, među kojima i SAD.

"Mi sada donosimo svjestan izbor da ne zaštitimo one kojima je to potrebno" rekao je Gebrejesus i naglasio da prioritet sada mora da bude da se vakcinišu ljudi koji još nisu primili ni jednu dozu.

On je pozvao kompanije Fajzer i Moderna da ulože sav napor da snabdiju svjetski Kovaks program za vakcine, Afrički tim za nabavku vakcina i i zemlje sa niskim ili srednjim prihodima sa vrlo malo pokrivenosti.

Poslije desetonedjeljnog pada broja umrlih od koronavirusa, broj pacijenata koji umiru od Kovida-19 dnevno ponovo raste i izrazito infektivan "delta soj" virusa donosi "katastrofalne talase", rekao je šef SZO.

Kovaks, UN program za distribuciju vakcina, posustaje posljednjih mjeseci i u gotovo 60 siromašnih zemalja zaustavljen je program vakcinacije, a njihov najveći snabdijevač vakcina ne može da dopremi doze prije kraja godine.

Preporučujemo za Vas