AVIONI I BRODOVI TRAŽE SAN HUAN

Izgubljen kontakt sa argentinskom podmornicom

"Posljednji (registrovani) položaj je bio prije dva dana. Ne želeći da zvučim predramatično, činjenica je da nikakva komunikacija nije mogla biti uspostavljena između podmornice i njene komande, čak ni alternativnim metodama koje podmornica ima. Čini se da postoji ozbiljan problem sa komunikacijom ili s elektrikom, kablovima, antenama ili drugom opremom", naveo je Balbi
79 pregleda 4 komentar(a)
san huan, Foto: Twitter
san huan, Foto: Twitter
Ažurirano: 02.02.2019. 12:46h

Argentinska mornarica saopštila je danas da je izgubila kontakt sa podmornicom sa 44 člana posade i da je započeta potraga.

U saopštenju se navodi da za podmornicom "San Huan", nestalom u srijedu, tragaju brodovi i avioni. Takođe, skeniraju se i sve radio frekvencije.

Portparol Enrike Balbi je rekao da je moguće da je podmornica imala problema sa elektrikom i da se još ne smatra izgubljenom.

"Posljednji (registrovani) položaj je bio prije dva dana. Ne želeći da zvučim predramatično, činjenica je da nikakva komunikacija nije mogla biti uspostavljena između podmornice i njene komande, čak ni alternativnim metodama koje podmornica ima. Čini se da postoji ozbiljan problem sa komunikacijom ili s elektrikom, kablovima, antenama ili drugom opremom", naveo je Balbi.

On je zamolio za strpljenje dok traje potraga i rekao da podmornica mora da izroni prije nego što može biti otkrivena vizuelno ili radarom.

Admiral Gabrijel Gonsales, komandant baze u koju je "San Huan" išao, rekao je da podmornica ima dovoljno hrane i kiseonika.

"Izgubili smo kontakt, još se ne radi o vanrednoj situaciji", rekao je on.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su vlade Velike Britanije, Čilea i SAD ponudile pomoć, a da se sarađuje i sa susjednim zemljama.

"San Huan" je porinut 1985, a 2014. je prošao remont.