Novinar Rojtersa ubijen dok je pratio sukob avganistanske vojske i talibana

"Daniš je bio izvanredan novinar, predani suprug, otac i voljeni kolega. Naše su misli sa njegovom porodicom", navodi se u saopštenju predsjednika Rojtersa Mišela Fridenberga i glavne urednice Alesandre Galoni

12469 pregleda 6 komentar(a)
Daniš Sidiki, Foto: Reuters
Daniš Sidiki, Foto: Reuters

Novinar Rojtersa Daniš Sidiki ubijen je danas dok je pratio sukob avganistanske vojske i talibana blizu graničnog prelaza sa Pakistanom, objavila je agencija Rojters.

Avganistanski specijalci su se borili sa talibanima kako bi preuzeli kontrolu nad pijacom u Spin Boldaku, kada su Sidiku i visoki avganistanski komandant ubijeni.

Zvaničnik avganistanske vojske za Rojters je rekao da su hice ispalili talibani.

Sidiki je ove sedmice bio sa avganistanskim specijalcima u južnoj pokrajini Kandahar i izvještavao je o borbama s talibanima.

"Hitno tražimo dodatne informacije i sarađujemo sa vlastima u pokrajini", navodi se u saopštenju predsjednika Rojtersa Mišela Fridenberga i glavne urednice Alesandre Galoni.

"Daniš je bio izvanredan novinar, predani suprug, otac i voljeni kolega. Naše su misli sa njegovom porodicom", dodaje se u saopštenju.

Ranije danas Sidiki je rekao Rojtersu da je ranjen šrapnelom u ruku i oporavljao se kada su se talibani povukli iz borbe u Spin Boldaku.

Rojters navodi da im je avganistanski komandant rekao da je Sidiki razgovarao sa prodavcima kada su talibani ponovno napali.

Rojters nije uspio da potvrdi detalje o obnovljenim borbama koje opisuje anonimni zvaničnik.

Sidiki je bio član Rojtersovog tima fotografa koji je 2018. osvojio Pulicerovu nagradu za dokumentovanje izbjegličke krize Rohindži.

Za Rojters je radio od 2010. godine, a pratio je ratove u Avganistanu i Iraku, proteste u Hong Kongu i nemire u Nepalu.

Bonus video: