VIDEO Pogledajte kako izgleda jedna od najvećih plutajućih solarnih elektrana u svijetu

Ona će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje pet pogona za prečišćavanje vode u Singapuru

7980 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Singapur je zvanično predstavio jednu od najvećih plutajućih solarnih elektrana u svijetu, površine kao 45 fudbalskih terena.

Ona će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje pet pogona za prečišćavanje vode na tom ostrvu.

Taj projekat je dio napora tog grada-države u jugoistočnoj Aziji, s oskudnom zemljanom površinom, da učetvorostruči proizvodnju struje iz sunčeve energije do 2025. godine, kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Tanjug.

Solarnu fotonaponsku farmu kapaciteta 60 megavata (MW), koja je smještena na jednom vještačkom jezeru u zapadnom Singapuru, izgradila je podružnica u vlasništvu kompanije Sembcorp Industries.

Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolji učinak između pet i 15 odsto, zbog vode koja ih hladi i jer ih ne zaklanjaju zgrade.

Da bi ublažili zabrinutost u vezi sa uticajem ovakvih projekata na životnu sredinu, iz singapurske nacionalne Agencije za vode (PUB) su kazali da je prije postavljanja solarnih panela napravljena analiza kako bi se obezbijedilo da ne bude značajnog uticaja na vodenu floru i faunu, životinje ili kvalitet vode.

Solarni paneli su napravljeni da traju 25 godina, a u njihovom održavanju će kao pomoć biti korišćeni dronovi.

U Singapuru su u toku aktivnosti na ravoju još četiri projekta plutajućih solarnih farmi.

Bonus video: