Talibani tvrde da žele sporazum sa vladom Avganistana

Predstavnici pobunjenika razgovaraju sa visokom vladinom delegacijom u Kataru o obnovi mirovnih pregovora koji su dugo u zastoju

5173 pregleda 1 komentar(a)
Vozila sa talibanskim zastavama prelaze pakinstansko-avganistansku granicu, Foto: Reuters
Vozila sa talibanskim zastavama prelaze pakinstansko-avganistansku granicu, Foto: Reuters

Lider avganistanskih pobunjenika talibana Maulavi Hibatulah Akunzada izjavio je danas da je njegov pokret, uprkos ratnim dejstvima protiv vladinih snaga, posvećen postizanju političkog rješenja radi okončanja višedecenijskog građanskog rata u Avganistanu.

Akunzada je naveo da talibani, „uprkos vojnim dobicima i napredovanju, snažno podržavaju političko rješenje i svaku priliku za uspostavljanje islamskog sistema“.

Predstavnici pobunjenika razgovaraju sa visokom vladinom delegacijom u Kataru o obnovi mirovnih pregovora koji su dugo u zastoju.

Ti razgovori su obnovljeni juče, a danas bi trebalo da budu nastavljeni. U Kataru je i američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad, koji je ranije izrazio nadu da će nasilje biti smanjeno.

Ipak, malo je znakova da je sporazum vlade i pobunjenika blizu.

Talibani i dalje ratuju protiv vladinih snaga u više desetina oblasti, koje nastoje da zauzmu, dok hiljade Avganistanaca podnose zahtjeve za vize u nadi da će pobjeći iz zemlje.

Oni strahuju da će definitivno povlačenje američkih i NATO snaga poslije 20 godina, koje se privodi kraju, gurnuti ratom razorenu zemlju u još veći haos.

Talibani su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. kada su zbačeni intervencijom međunarodnih snaga na čelu sa SAD.

Bonus video: