Nasilje, pljačka i paljevine izbili 9. jula

Južna Afrika: U nedavnim neredima poginulo 337 ljudi

"Južnoafrička policija revidirala je ukupan broj smrtnih slučajeva i tokom nereda je stradalo 79 u Johanesburgu i 258 u provinciji Kvazulu-Natal", navele su vlasti i dodale da su mnogi povrijeđeni u međuvremenu preminuli

2902 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od protesta, Foto: Reuters
Sa jednog od protesta, Foto: Reuters

U neredima sredinom jula u Južnoj Africi stradalo je 337 ljudi, saopštila je danas tamošnja vlada novi bilans žrtava.

"Južnoafrička policija revidirala je ukupan broj smrtnih slučajeva i tokom nereda je stradalo 79 u Johanesburgu i 258 u provinciji Kvazulu-Natal", navele su vlasti i dodale da su mnogi povrijeđeni u međuvremenu preminuli.

Nasilje, pljačka i paljevine izbili su 9. jula u Kvazulu-Natalu, dan pošto je bivši predsjednik Džejkob Zuma zatvoren zbog nepoštovanja suda. Nasilje se potom proširilo na Johanesburg.

Ustavni sud Južne Afrike osudio je 29. juna Zumu na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda pošto je odbio da odgovara na pitanja komisije za borbu protiv korupcije u vrijeme svog mandata.

To je prvi put u istoriji Južne Afrike da je jedan bivši predsjednik osuđen na kaznu zatvora.

Zumi je tada naloženo da se prijavi policiji u roku od pet dana, a ukoliko to ne učini, biće uhapšen. Bivši predsjednik se sam prijavio 8. jula na služenje zatvorske kazne.

Zuma, predsjednik privredno najrazvijenije afričke zemlje od 2009. do 2018, optužen je za mnoge slučajeve korupcije, reketiranje, kao i za prevaru, utaju poreza i pranje novca.