Većina stanovništva prima platu oko 24 eura, a bolje obrazovani oko 60

U Ugandi poslanici dobili 25 miliona eura da kupe automobile

"Neprihvatljivo je da vlada kupuje luksuzne stvari poslanicima u parlamentu, koji i dalje primaju mjesečnu platu od više od 30 miliona šilinga (oko 7.000 eura), dok većina stanovništva nema novca za hranu", izjavila je Frans presu direktorka Unije za ljudska prava u Ugandi, Nana Namata

8543 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Vlasti Ugande ove nedjelje su podijelile svojim poslanicima oko 25 miliona eura za kupovinu automobila, što je izazvalo nezadovoljstvo u toj afričkoj zemlji koja je teško pogođena epidemijom koronavirusa.

Svaki od 529 poslanika dobio je oko 200 miliona ugandskih šilinga (oko 48.000 eura).

Predsjednik Ugande Joveri Museveni je 18. juna zbog velikog broja zaraženih koronavirusom, naložio obustavu putovanja, zatvaranje barova, škola i crkava tokom najmanje šest nedjelja.

"Neprihvatljivo je da vlada kupuje luksuzne stvari poslanicima u parlamentu, koji i dalje primaju mjesečnu platu od više od 30 miliona šilinga (oko 7.000 eura), dok većina stanovništva nema novca za hranu", izjavila je Frans presu direktorka Unije za ljudska prava u Ugandi, Nana Namata.

Većina stanovništva prima platu oko 24 eura, a bolje obrazovani oko 60 eura.

Lider nacionalnog Foruma nevladinih organizaciaja Mozes Izoba izjavio je da taj novac predstavlja "moralni bankrot" države.

Vlada je zbog rastućeg nezadovoljstva saopštila da poslanici imaju pravo na prevoz i da je to dio dugogodišnje tradicije.

U Ugandi, sa 45 miliona stanovnika, koronavirusom se zarazilo 91.710 ljudi, od kojih je 2.496 preminulo. Vakcinacija je počela u martu i za sada je vakcinisano nešto više od milion ljudi.

Preporučujemo za Vas