Predsjednik Tunisa raspustio parlament i otpustio premijera nakon nasilnih protesta

U Tunisu održani nasilni protesti zbog pogoršanja ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije u toj sjevernoafričkoj zemlji

4136 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Predsjednik Tunisa Кais Said saopštio je da je raspustio parlament i otpustio premijera Hikema Mečičija, poslije jučerašnjih protesta protiv tuniskih lidera.

Predsjednik Said je povukao te poteze na osnovu člana 80 ustava zato što se Tunis suočava sa pikom epidemije koronavirusa i dubokom političkom krizom koja je paralisala zemlju mjesecima.

U Tunisu su juče održani nasilni protesti zbog pogoršanja ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Više hiljada ljudi, uglavnom mladih, je uprkos velikoj vrućini i kršeći sanitarne mjere zbog koronavirusa, izašlo na ulice glavnog i drugih većih gradova u zemlji uzvikujući "napolje". Oni su tražili raspuštanje parlamenta Tunisa i vanredne izbore.

Organizator protesta, koji je održan na 64. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Tunisa, je grupa "Pokret 25. jul".

Snage bezbjednosti bile su raspoređene oko svih važnih institucija, policija je bacila suzavac na demonstrante koji su gađali policajce, a nekoliko njih je uhapšeno. Sukobi policije i demonstranata su se dogodili i u gradovima Nabeul, Sus, Keruan, Sfaks i Tozeur.

Bonus video: