PREDSJEDNIČKA PALATA

Liban za premijera imenovao milijardera da riješi ekonomske teškoće

Zadatak novog premijera biće formiranje uglavnom tehnokratske vlade, koja mora što prije da odgovori na ekonomsku krizu, najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine

3153 pregleda 1 komentar(a)
Nadžib Mikati, Foto: Reuters
Nadžib Mikati, Foto: Reuters

Nakon konsultacija s raznim parlamentarnim blokovima u ponedjeljak, libanski predsjednik Mišel Aun imenovao je novog premijera koji će se nositi s ekonomskim teškoćama zemlje, saopštila je predsjednička palata.

Nadžib Mikati (66), milijarder i poslovni čovjek koji je dvaput bio premijer 2005. i 2011. godine, dobio je 72 glasa potrebnih za formiranje nove vlade.

Mikatija, koji potiče iz sjevernog lučkog grada Tripolija, imenovali su glavni parlamentarni blokovi u zemlji, uključujući proiranski šiitski pokret Hezbolah.

Hrišćanske libanske snage i Aunov slobodni patriotski pokret nisu imenovali nijednog kandidata za to mjesto, prenosi agencija Hina.

Zadatak novog premijera biće formiranje uglavnom tehnokratske vlade, koja mora što prije da odgovori na ekonomsku krizu, najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

Prema ustavu, predsjednik mora da se konsultuje sa različitim blokovima u parlamentu prije nego što pozove premijera da sastavi novu vladu.

Dana 15. jula, mandatar Said Hariri odstupio je, pozivajući se na političke sukobe.

Prelazni premijer Hasan Dijab podnio je ostavku nakon velike eksplozije s tragičnim posljedicama u bejrutskoj luci 4. avgusta.

Predsjednik Libana bi trebalo da bude hrišćanski maronit, premijer sunitski musliman, a predsjednik parlamenta šiitski musliman, prema nepisanom sporazumu o uspostavi ravnoteže u multikonfesionalnoj državi, koja datira iz 1943. godine.

Preporučujemo za Vas